İster özel misafirleriniz için isterseniz de günlük öğünlerinizde hazırlayabileceğiniz kuru patlıcan dolması, geleneksel lezzetlere özlem duyanlar için birebirdir.
Malzemeler
Dolma için:
- 20 adet kuru patlıcan
- 1,5 su bardağı pirinç
- 2 adet kuru soğan (ince doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ince doğranmış)
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- Yarım su bardağı su
Pişirme için:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2-3 su bardağı sıcak su
Hazırlık Aşamaları
1. Kuru Patlıcanları Haşlayın:
Kuru patlıcanları büyük bir tencerede kaynar suyun içinde 10-15 dakika kadar yumuşayana dek haşlayın. Daha sonra suyunu süzüp soğumaya bırakın.
2. İç Harcı Hazırlayın:
Bir kapta doğranmış soğan, sarımsak, pirinç, salçalar, zeytinyağı, baharatlar ve nar ekşisini karıştırın. Harcın üzerine yarım su bardağı su ekleyerek iyice karıştırın.
3. Patlıcanları Doldurun:
Haşlanmış patlıcanların içini, hazırladığınız harçla çok sıkı olmayacak şekilde doldurun. Ağız kısmını hafifçe bastırarak kapatın.
4. Dolmaları Dizip Sos Hazırlayın:
Dolmaları tencereye dik şekilde yerleştirin. Üzerine zeytinyağı, salça ve sıcak su karışımını dökün. Dolmaların suyun içinde kalmasını sağlamak için üzerini bir tabakla kapatabilirsiniz.
5. Pişirme:
Tencereyi orta ateşte kaynamaya bırakın, ardından kısık ateşte yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Dolmaların yumuşadığını kontrol ettikten sonra ocaktan alın.