Türk mutfağında zeytinyağlı yaprak sarması kadar bilinmese de, pazı yaprağıyla yapılan sarmalar aslında Anadolu’nun pek çok yöresinde yıllardır pişiyor. Özellikle etli pazı sarması, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar birçok bölgede besleyici ve bol proteinli bir ana yemek olarak tercih ediliyor. Lif açısından zengin pazı, baharatlı kıymalı harçla buluştuğunda ortaya hem pratik hem de besleyici bir sofra klasiği çıkıyor. İşte adım adım etli pazı sarması tarifi:
ETLİ PAZI SARMASI TARİFİ
Malzemeler:
- 1 bağ pazı (20-25 büyük yaprak)
- 300 gram kıyma
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 adet soğan (ince doğranmış)
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1,5 su bardağı sıcak su (pişirmek için)
Yapılışı:
- Pazı yapraklarını yıkayın ve kaynar suda birkaç dakika haşlayarak yumuşatın, sonra soğuk suya alıp süzün.
- İç harcı hazırlamak için kıyma, pirinç, doğranmış soğan, 1 yemek kaşığı salça, baharatlar ve tuzu bir kapta karıştırın.
- Haşlanmış pazı yapraklarının kalın damarlarını kesin ve yaprakları iç harçla sarın.
- Tüm sarmaları tencereye dizin. Üzerine 1 yemek kaşığı salçayı zeytinyağında biraz kavurup sıcak su ekleyerek sos hazırlayın, sarmaların üzerine dökün.
- Kısık ateşte kapağı kapalı şekilde yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
- Ilık ya da sıcak olarak servis edin. Yanına yoğurt çok yakışır.