Tarladan sofraya coğrafi işaretli Çubuk Turşusu’nun hikayesi!

Ülkemizde turşu alanında meşhur olmuş yerlerden birisi de Ankara’nın Çubuk ilçesidir. Çubuk Turşusu, Ankara’nın tescil edilmiş coğrafi işaretli ürünlerinden birisidir. Çubuk ilçesinde 25 çeşit turşu üretiliyor. Çubukluların önemli bir geçim kaynağı olarak da dikkati çekiyor.

Tarladan sofraya coğrafi işaretli Çubuk Turşusu’nun hikayesi!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.07.2023 - 13:50

Çubuk turşusu sanıldığının aksine sadece salatalıktan yapılmaz. En bilinen ve en çok sevilen Çubuk turşusu türü salatalık olsa da; fasulye, lahana, biber, kelek, pancar, armut, koruk, karnabahar gibi meyve sebzelerden de Çubuk turşusu kurulur. Bölgede doğal olarak yetiştirilen sebze ve meyvelerden kurulan Çubuk turşularının yapımında körpe sebzeler kullanılıyor. Düşük sirke oranı, asit katılmıyor olması ve karışıma ilave edilen defne yaprağı ve dereotu bu turşunun mükemmel tadın oluşmasını sağlıyor. 25 çeşit turşudan biri olan salatalık turşusunu kendi ürünleri ile üreten Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi, bu lezzetin meraklıları için kapılarını İhlas Haber Ajansı’na açtı…

TARLADAN TENEKEYE ÇUBUK TURŞUSU

Çubuk Belediyesi fidanlığında mart ila nisan ayının sonunda ekilen salatalıklar 4 aylık bir süre sonunda hasada hazır hale geliyor. Coğrafi işarete sahip olan Çubuk turşusu için yerinde yetiştirilmesi gereken salatalıklar, organiğe en yakın şekilde üretiliyor. Hasadın ardından Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisine getirilen salatalıklar burada önce elek makinesinden geçiriliyor. Salatalıklar bu makinede 0,1 ve 2 olarak adlandırılan boyutlara göre ayrılıyor. Küçükten büyüğe göre kasalara doldurulan salatalıkların sonraki durağı yıkama ve fırçalama makinesi oluyor. Burada kasalardan tekneye boşaltılan salatalıklar fırça ve su ile temizlenerek banda çıkarılıyor. Ardından salatalıkların turşunun suyunu içine çekmesi için gerekli olan iğneleme işlemine geçiliyor. Ardından salatalıklar tekrar boş bir tekneye düşüyor ve tenekeye konarak bir dizi işlemden geçecek kurulum aşamasına geçiliyor.

ÇUBUK TURŞUSU'NUN KURULUM AŞAMASI

Bütün bu işlemlerin ardından salatalıkların 1 ay boyunca bekleyecekleri tenekenin kurulum aşaması başlıyor. Burada turşunun en önemli malzemelerinden biri olan sarımsak, defne yaprağı, acı biber ve tadına en önemli katkıyı sağlayan çiçekli dereotu, salatalıklarla beraber tenekeye koyuluyor. Ardından içinde 2 yıl öncesinden alınıp bekletilen üzüm sirkesi ve tuz olan suyu tenekeye aktarılarak bir gün boyunca fermente olması için ağzı açık şekilde bırakılıyor.

ÇUBUK TURŞUSU'NUN SUNUM AŞAMASI

Ardından tenekelerde bir ay boyunca bekletilen salatalıklar, tuzunun seyreltilmesi için tekneye boşaltılarak yıkanıyor. Damak çatlatan Çubuk Turşusu, farklı boyutlardaki kavanozlara tek tek yerleştirilip ağzı kapatılarak yurt içi ve yurt dışı siparişlere hazır hale geliyor.

ÇUBUK TURŞUSU'NUN TEST AŞAMASI

Turşular yola çıkmadan önce gıda teknikerleri tarafından, turşuların Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olup olmadığının kontrol edildiği test aşamasından da geçiyor. Burada önce coğrafi işaret belgesi denetiminden geçen turşular daha sonra tuz tayini, asetik tayini ve pH tayinine tabi tutuluyor. Bunun üzerine tüketim aşamasında herhangi bir sorunun olmadığının anlaşılmasının ardından turşular kamyonlara yüklenerek dağıtıma çıkıyor.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon