11 Temmuz Dünya Nüfus Günü
BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilci Yardımcısı Tunga Tüzer, "Kadınların istihdama erişim oranını artıracak çalışmaları destekliyoruz" dedi.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilci Yardımcısı Tunga Tüzer, kalkınmanın; kadınların sağlığı, eğitimi ve istihdam fırsatları ile doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek, beceri kazandırma yoluyla kadınların istihdama erişim oranını artıracak çalışmaları desteklediklerini belirtti.
Tüzer, yaptığı yazılı açıklamada, UNFPA'nın yürütücülüğünü üstlendiği BM Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı altında 2007 yılından bu yana İzmir, Nevşehir, Trabzon ve Şanlıurfa'da, Sabancı Vakfı Hibe Programı desteğiyle 7 istihdam projesinin hayata geçirildiğini ifade etti.
Bu projelerin, kadınların ve kız çocuklarının istihdama katılımını farklı noktalardan destekleyen küçük ölçekli örnek çalışmalar olduğunu anlatan Tüzer, kadınların istihdama erişim oranını artıracak çalışmaları desteklediklerini kaydetti. Tüzer, 1970'li yıllardan bu yana Türkiye'de giderek azalan kadının iş gücüne katılım oranının artırılması için siyasi iradenin oluşturulması ve kapsamlı bir makro-ekonomik planlamanın gerekli olduğunu belirtti. UNFPA İcra Direktörü Thoraya Ahmed Obaid ise açıklamasında, bu yılki Dünya Nüfus Günü temasını ''Ekonomik Krizin Çaresi: Kadınlara Destek'' olarak belirlediklerini bildirdi.
Krizleri aşmak için kullanılan teşvik paketlerinden, daha çok erkeklerin faydalandığını, oysa kadınların erkeklere oranla çocukların sağlığı, beslenmesi ve eğitimi için daha fazla harcama yaptıklarını anlatan Obaid, aldıkları kredileri geri ödeme oranının da erkeklerden fazla olduğunu ifade etti.
Obaid, ulusların refahının, kadınlar için sağlanan sağlık, eğitim ve iş gücü olanaklarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Dünya üzerindeki yoksulların yüzde 60'ı kadınlardan oluşmaktadır. Kadınlara sağlanacak maddi olanaklar krizin daha kritik bir hal almadan üstesinden gelmede en hayati stratejidir. Dünya üzerinde cinsiyet ayrımcılığının azaldığı yerlerde yoksulluğun da doğru orantıda azaldığı bir gerçektir. Kızların eğitilmesi tüm kalkınma yatırımları içerisinde getirisi en yüksek yatırımdır.''
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Esad'a ikinci darbe
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası