11. Türksoy opera günleri

Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi'nin (TÜRKSOY) düzenlediği ''11. TÜRKSOY Opera Günleri'' başladı. Beş yıl aradan sonra düzenlenen ve 100. yılını dolduran Türk dünyasının ilk operası ''Leyla ile Mecnun''a ithaf edilen ''TÜRKSOY Opera Günleri'' kapsamında, ilk olarak Mersin'de konser verildi.

Yayınlanma: 12.09.2008 - 09:14
Abone Ol google-news

''11. TÜRKSOY Opera Günleri'' kapsamında Mersin'de konser verildi. Konserde, ilk olarak, Azerbaycanlı  bestekar Üzeyir Bacıbeyli'nin ölümsüz eseri ''Leyla ile Mecnun'' operası seslendirildi. Eseri yorumlayan Azerbaycanlı Nezaket Teymurova ile Mensun İbrahimov konserde  yöresel kıyafetleriyle sahne aldı.

Konserde daha sonra, Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) Orkestrası ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tataristan, Türkmenistan, KKTC, Hakas, Gagavuz, Başkurdistan ile Türkiye'den 23 sanatçı, Şef Ali Hoca yönetiminde sahne aldı.

TÜRKSOY Genel Müdürü Kaseinov, konserlerin sonrasında yaptığı konuşmada, TÜRKSOY'un Türk dünyasının sanatını içeren tüm uluslararası etkinliklere destek olma gayreti içerisinde çalıştığını söyledi.Türk sanatçıların birliktelikleri sayesinde, ülkeler arası ilişkilerin güç kazanacağına işaret eden Kaseinov, konuşmasının ardından etkinliklerin düzenlenmesinde emeğe geçen kurum ve kuruluşlara plaket sundu.

 

"Leyla ve Mecnun" operası sergisi

''11. TÜRKSOY Opera Günleri'' çerçevesinde, Mersin Kültür Merkezi'nde, ''Leyla ile Mecnun'' operasıyla ilgili fotoğraf sergisi de açıldı.

Serginin açılışını Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ile birlikte yapan TÜRKSOY Genel Müdürü Düysen Kaseinov, 1908 yılında ilk gösterimi yapılan ''Leyla ile Mecnun'' operasının, Türk müzik tarihinde önemli bir mihenk taşı olduğunu söyledi.

Operanın sahnelendiği ilk yıllarda çekilen toplam 30 eserin yer aldığı sergi, 13 Eylül'e kadar gezilebilecek. TÜRKSOY Opera Günleri''nin ikinci ve son ayağının yapılacağı KKTC'de de 14 Eylülde, Girne'de konserler verilecek, fotoğraf sergisi açılacak.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler