12 Eylül belgeleri: Sansür uygulayın
Genelkurmay Başkanlığı'nın 12 Eylül öncesi Başbakan Bülent Ecevit hükümeti döneminde bazı hükümet üyelerini takip ettirmek için emir hazırladığı ortaya çıktı.
Genelkurmay Başkanlığı’nın 12 Eylül öncesi Başbakan Bülent Ecevit hükümeti döneminde bazı hükümet üyelerini takip ettirmek için emir hazırladığı ortaya çıktı. 12 Eylül dosyasına giren “gizli” ibareli belgeye göre Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Necdet Öztorun, 9 Ekim 1979 tarihinde “sıkıyönetim etkinlik önlemleri” konulu bir yazı hazırladı. Aşırı ideolojik uçlara mensup kişi ve gruplardan hükümet kademelerine sızmış bulunanların yakından izlenmesi gerektiğini bildiren Öztorun, “İktidar partisinin üst yönetimlerini ele geçirenler varsa bunların faaliyetleri takip edilmelidir” ifadesini kullandı.
TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu tarafından Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı mahkemeye gönderilen dosya arasında çarpıcı belgeler yer aldı. Belgeler, darbe öncesi ve sonrası uygulanan “sıkıyönetim”le askerlerin yönetim üzerindeki etkisi görülüyor. Öztorun, 9 Ekim 1979 tarihinde “sıkıyönetim etkinlik önlemleri” konulu emir hazırladı. Yazının amacını “Sıkıyönetimin cinayet faillerinin yakalanmasında etkinlik kazanabilmesi için sivil halkın desteğinin sağlanması” olarak açıklayan Öztorun, şu dikkat çekici talimatları sıraladı:
• Örgüt elemanları ve faaliyet sahaları hakkında detaylı bilgi toplamanın önemi kadar sempatizanları hakkında da bilgi toplanmalıdır. Özellikle etkin gruplar, öğrenciler, sanayi işçileri ve öğretmenler arasında sempatizan oluşturma çabaları ve sempatizanların faaliyetleri dikkatle izlenmelidir.
• Gecekondu bölgelerinde, üniversite ve yurtlarda istihbarat ser-visleri teşkil edilmeli, teşkil edilmişse takviye edilmeli, şüphelimemurların müstahdemin, bazı köy muhtarları ve çiftlik sahiplerinin teröristlerle ilişkileri tespit edilmeye çalışılmalıdır.
• Aşırı ideolojik uçlara mensup kişi ve gruplardan hükümet kademelerine sızmış bulunanların yakından izlenmesi ve pasif hale getirilmeleri ile iktidar partisinin üst yönetimlerini ele geçirenler varsa faaliyetlerinin izlenmesi gerekir.
• Basın ve yayın organlarında hükümet ve devlet otoritesini sarsıcı yayınlara karşı kapatma ve gerektiğinde sansür uygulanmak suretiyle kamuoyunu olumsuz yönde etkilemelerine imkân verilmemelidir.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı