14 Ağustos'ta toplantı gerçekleşecek mi?

Meclis Genel Kurulu, CHP'nin çağrısı üzerine 14 Ağustos Salı günü olağanüstü toplanacak. Olağanüstü toplantının başlayabilmesi için Genel Kurul'da 184 milletvekilinin bulunması gerekiyor. Aksi halde çağrı düşecek. AKP ve MHP olağanüstü toplantıya karşı çıkarken BDP, milletvekillerine Meclis'te olmaları için mesaj gönderdi.

Yayınlanma: 11.08.2012 - 08:27
Abone Ol google-news

Meclis, CHP'nin çağrısı üzerine terör ve Suriye'deki olayları değerlendirmek üzere 14 Ağustos Salı günü saat 15.00'te toplanacak.

CHP'nin olağanüstü toplantı çağrısının gerekçesinde, Türkiye'nin içeride ve dış ilişkilerinde olağanüstü bir dönemden geçmekte olduğuna işaret edilerek, şöyle denildi:

"Esasen, Hükümetin özellikle böyle ortamlarda TBMM'ye gelerek bilgi vermesi ve muhalefet partilerinin görüşlerini dinlemesi demokrasinin temel gereklerindendir. Öte yandan bölücü teröre karşı TBMM'nin kararlı bir duruş sergilemesi terörle mücadelede başarılı olabilmek yönünden önemlidir. Bu itibarla, terör olayları ile Suriye ve Irak'la ilişkilerimiz bağlamında ülkemizin karşı karşıya bulunduğu iç ve dış tehditler konularının, bir 'genel görüşme'yle ele alınması ve bu bağlamda teröre karşı TBMM'nin kararlılığının ortaya konulması açılarından TBMM'nin olağanüstü toplanması bir gerekliliktir."

TBMM İçtüzüğü'ne göre, olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 184 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır olması gerekiyor. Aksi halde çağrı düşüyor. Birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Başkan, ilk önce çağrı yazısını okutuyor ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülüyor. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, tatile veya ara vermeye devam ediliyor. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşüyor.


AKP ve MHP karşı çıkıyor

Olağanüstü toplantıya AKP ve MHP gelmeyecek. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ANKA'ya yaptığı açıklamada, 14 Ağustos'ta Genel Kurul'a gelmeyeceklerini belirterek, "MHP, CHP'nin bu davetine uymayacak. PKK'nın elini güçlendireceğine, terörle mücadeleyi zayıflatacağına inanıyoruz. Bu sebeple gelmeyeceğiz" dedi.

Şandır, 14 Ağustos'ta Genel Kurul'un aç kapa yapacağını, bir sürprizin olmasını tahmin etmediğini de ifade etti.


Genel Kurula CHP ve BDP girecek

CHP Grubu, milletvekillerinin cep telefonlarına gönderdiği mesajda, 14 Ağustos'ta Genel Kurul'da olmalarını istedi. BDP'de milletvekillerine 14 Ağustos'ta Meclis'te olmaları için mesaj gönderdi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, 14 Ağustos'ta Genel Kurul'da olacaklarını belirterek, pazartesi günü milletvekillerini tek tek arayacağını ifade etti.

Meclis'te AKP'nin 326, CHP'nin 135, MHP'nin 51, BDP'nin 29, Katılımcı Demokrasi Partisi'nin 1 sandalyesi bulunurken, 7 bağımsız milletvekili yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler