14 üstün yetenekli genç burs kazandı

Dünyanın en saygın piyano virtüözleri arasında yerini alan Güher ve Süher Pekinel kardeşlerin vizyonu ışığında ve Onduline Avrasya'nın desteğiyle, Türkiye'nin müzik alanında ''Üstün Yetenekli Gençlerini Keşfetmek'' için başlatılan projenin ilk sonuçları belli oldu.

14 üstün yetenekli genç burs kazandı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.03.2010 - 22:06

Yapılan açıklamaya göre, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin ve Eskişehir'de bulunan konservatuvarlarda, piyano, keman, çello, flüt, klarinet ve kompozisyon bölümünde eğitim gören öğrenciler arasında yapılan seçimler sonucu 14 yetenekli genç burs kazandı.

Yaşları 13-21 arasında değişen müziğin yetenekli gençleri, Türkiye'yi müzik alanında dünyada temsil etmek için etkin müzik eğitimi alacak.

Güher Pekinel de yaptığı açıklamada, proje kapsamında yetenekli genç müzisyenleri bulmak için Türkiye'nin 6 önde gelen konservatuvarına yöneldiklerini belirterek, şunları kaydetti:
''İzmir ve İstanbul seçmelerinin ardından bulmayı arzu ettiğimiz standardın, dünya ile kıyaslandığında uygulanan sistemin güncelliğini yitirmiş olması dolayısıyla şu an için maalesef bulamayacağımızı anladık. Bu bağlamda çıtamızı şu anda var olan kalitenin en iyisine yöneltmeye karar verdik ve aradığımız düzeyi ikiye ayırdık. İlki; Türkiye müzik dünyasının en iyileri arasına girebilecek yetenekler, ikincisi ise Türkiye'nin mevcut en iyi orkestralarında ve eğitim alanında yurt dışında alacakları yüksek eğitimle standardı yükseltecek yetenekler.''

Yapılan çalışmalar sonucu seçilen yetenekli gençleri bu iki kategoride değerlendirdiklerini de anlatan Pekinel, birinci kategorideki 6 bursiyerin, İstanbul Üniversitesi Konservatuvarından piyanist Eren Aydoğan, İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Konservatuvarından çellist Dorukhan Doruk, Ankara Bilkent Üniversitesi Konservatuvarından piyanist Yunus Tuncalı ve Mersin Üniversitesi Konservatuvarından kemancı Veriko Tcumburidze'nin Türkiye'nin yakın gelecekteki müzik platformunun yıldız adayları olarak seçildiğini anlattı.

Güher Pekinel, bu bağlamda Eren Aydoğan'ın uluslararası yarışmalara hazırlanmak üzere bir yıl boyunca dünyanın en önemli ve seçkin müzik okullarından Curtis Institute of Music, Filadelfiya'da eğitim bursu, piyanist Yunus Tuncalı'nın ise Brüksel Kraliyet Müzik Okulunda Prof. Alexander Madzar'ın öğrencisi olarak lisansını tamamlamak ve oda müziğinde ihtisas yapmak üzere eğitim bursu almaya hak kazandığını belirtti.

Halen eğitimini Köln'de sürdüren çellist Dorukhan Doruk'a ise çalışmalarını daha iyi yürütebilmesi açısından 18. yüzyıla ait ''Amati''yapımı kaliteli bir viyolonsel sağlanarak destek olmanın yanı sıra, kendisine efsane çellist Rostropoviç'in asistanı ve dünyanın önde gelen çellistlerinden David Geringas'ın masterclassına katılmak üzere burs verildiğini de kaydeden Pekinel, müzisyenlerden en genci olan 13 yaşındaki Veriko Tcumburidze'nin ise eğitimini Münih Hochschule für Musikte (Münih Yüksek Müzik Okulu) Prof. Chevaradze ile devam ettirmek üzere proje kapsamında burs kazandığını ifade etti.

Pekinel, bu kategoride yer alan tüm bursiyerlerin bu süre zarfında katılacakları tüm uluslararası yarışmaların finansmanının da proje kapsamında sağlanacağını dile getirdi.

Güher Pekinel, seçmelerde başarılı olan ve ikinci kategoride burs almaya hak kazanan 8 bursiyerden İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Konservatuvarından klarinetist Ege Banaz ve Yağızcan Keskin, Pekineller'in özel burslarını kazanarak yaz kurslarında yer almak üzere Gustav Mahler Gençlik Orkestrası giriş sınavlarına katılacağını da açıkladı.

Bu kategoride yer alan Eskişehir Anadolu Üniversitesi Konservatuvarı öğrencilerinden Lale Askerova (keman), Okan Sızanlı'nın da (flüt), kendilerini geliştirmek üzere yaz kursuna katılım burslarına hak kazandığını belirten Pekinel, Hacettepe Üniversitesi Ankara Konservatuvarından Kıvanç Tire'nin (keman) Leipzig Hochschule für Musikte okumak üzere burs aldığını da dile getirdi.

Ayrıca Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuvarından keman bölümü öğrencisi Can Özhan için de enstrüman desteği sağlanacağını kaydeden Pekinel, Akdeniz Üniversitesi Antalya Konservatuvarından 13 yaşındaki Iraz Yıldız'ın (piyano) ise Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesine yönlendirildiği, uluslararası bir masterclassa katılmak üzere burs kazandığını da belirtti.

Pekinel, Mersin Konservatuvarından çello öğrencisi Yusuf Çelik'in İngiltere'de Alexander Baillie ile Eskişehir Anadolu Üniversitesinden diğer çello öğrencisi Mehmet Gökhan Bağcı ise Dorukhan Doruk gibi Rostropoviç'in asistanı David Geringas ile masterclass eğitimine katılmaya hak kazandığını da söyledi.

Süher Pekinel de proje kapsamında birçok ilde bulunan konservatuvarları yakından tanıma fırsatını bulduklarını belirterek, Türkiye'nin dünya dili olan müzik ile kendi kalitesini duyuracak standartlara ulaşması gerektiğinin altını çizdi.

Süher Pekinel, şunları kaydetti:
''Milli Eğitim Bakanı nezdinde, Hükümetimizden acil bir ricamız ve talebimiz paralel olarak okullardaki müzik eğitiminin en kısa zamanda Ağustos 2009 müfredatında öngörüldüğü üzere tekrar genel müfredata dahil edilmesidir. Ayrıca, müfredatın Avrupa'da uygulanan Erasmus Programı dahilinde en iyi şekilde revize edilmesini sağlamaktır.''

Onduline Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan da bütün firmaları, sanata ve sanatçıya destek olmaya çağırırken, projeden alınacak sonuçlara göre desteklerini sürdüreceklerini açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler