15 Mart Tüketici Hakları Günü

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şube Başkanı Gülçin Tonguç, ''Hükümet kaynak sıkıntısı çekiyorsa akaryakıt alanına el atmalı, kaçakçılığı önlemelidir. Değilse kaçakların ve kayıtdışının faturasının tüketicilere kesilmesi haksızlık ve adaletsizliktir'' dedi.

Yayınlanma: 15.03.2011 - 12:37
Abone Ol google-news

15 Mart Tüketici Hakları Günü nedeniyle basın toplantısı düzenleyen Tonguç, ''Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun''un yürürlüğe girdiği 1995 yılından günümüze tüketici haklarının ''korunmadığını, hükümetlerin de yeterli özeni göstermediğini'' söyledi. Tonguç, tüketici hak ihlallerinden örneklerle açıkladığı konuşmasında, akaryakıtta kaçak ve kayıtdışılığın tüketiciye etkisine değindi.

Hükümetin bütçe açığını kapatmak için tek çareyi vergileri artırmakta bulduğunu savunarak, halkın da dünyanın en yüksek vergisini ödeyen mükellefler haline geldiğini ileri sürdü. Tonguç, ''Akaryakıta zam artık otomatiğe bağlanmış ve her gün akaryakıt fiyatları artmaya başlamıştır. Hükümet kaynak sıkıntısı çekiyorsa bu alana el atmalı, kaçakçılığı önlemelidir. Değilse kaçakların ve kayıtdışının faturasının tüketicilere kesilmesi haksızlık ve adaletsizliktir'' dedi.

Temel gıda maddelerinin de ''el yaktığını'', tüketicilerin ucuz, kalitesiz ve merdivenaltı üretimden gelen gıdalarla beslenmeye zorlandığını ifade eden Tonguç, nişasta bazlı şeker ve fruktozla üretilen gıdaların insan sağlığı üzerindeki öldürücü etkisi etrafında dönen tartışmaları da hatırlattı.

Tonguç, Kocaeli Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, 17 bin çocukta diyabet tespit edildiğini, GDO'lu ürünlerle ilgili bilimsel veriler ortadayken hükümetin herhangi bir yasaklama kararı olmamasını eleştirerek, ''Hükümete soruyoruz, kitle halinde ölümler olduğunda mı bilimsel açıklamaları dikkate alacaksınız?'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler