15 Temmuz ve Marka Tescil
Marka kavramı günümüzde önemi yeni yeni anlaşılan bir konu haline gelmiştir. Marka değeri sadece ticari hayatın ticaretle uğraşanların olmazsa olmazı değildir, birçok kişi de ismini ya da değerini markalaştırarak güvence altına almaktadır. Nedir marka kavramı? Bir değerin sadece o kişiye ,işletmeye ait olduğunu gösteren onu simgeleyen bir işaret,desen, isim soyisim den oluşur.
Halkımızın 15 Temmuzda ki darbeye karşı gösterdiği duyarlılık işletmeleri, girişimcileri harekete geçirdi. Girişimciler bu isimle Türk Patent Enstitüsüne birçok başvuruda bulundu. Enstitüye gelen marka tescil talepleri arasında “15 Temmuz”, “15 Temmuz Darbesi”, “Demokrasi Nöbeti”, “Onbeştemmuzdestani”, “15 Temmuz Demokrasi Hareketi”, “15 Temmuz Gayrimenkul”, “15 Temmuz Cumhuriyet Kolejleri” ve “15 Temmuz TV” markalarının tescili için başvuruldu.
Ülkemiz için ,demokrasi adına kazanılmış bir zafer gözüyle bakılan bu büyük günü tescil ettirerek markalarında kullanmak isteyen girişimciler bu isim altında birçok ürünün iç ve dış satışını yapmak adına tescil için başvuruda bulundular.Ancak markalar enstitünün bu isimleri onaylaması halinde kullanılabilir hale gelecektir. Marka tescili 10 yıllık bir dönemi kapsamaktadır. Markasını tescil ettirmek isteyenler Patent Enstitüsüne başvurarak bu isteklerini beyan ederler ve enstitünün onayından geçen isimler yayına çıkarak üç ay boyunca bekler. Bu süreçte yayına itiraz gelmeyen markalar tescil sürecinin son aşamasına gelerek belge almaya hak kazanırlar.Bir başka kişi ya da kurum tescillenmiş bir markayı kullanamaz hak iddia edemez üzerinde.
Markaların tescil süreci ülkemizde Türk Patent Enstitüsü tarafından yürütülür. Patent enstitüsünün onayından geçmeyen bir marka tescil edilemez. Dolayısıyla başvuru öncesinde mutlaka bir marka tescil sorgulama işlemi yapılarak marka tescil müsaitlik durumuna bakılmalıdır. Ticari hayatta bir güvence niteliği olan marka kişinin aynı mal ve mülkü gibi özel iznine tabi olarak kullanılan bir değerdir. Kişinin izni olmadan başka bir alanda kullanılamaz.
Marka tescili maliyetleri, tescili talep edilen mal ve hizmetlerin kapsamına göre değişmektedir. Ülkemizde marka tescil işlemleri ortalama 8 ayda sonuçlanır. TPE tarafından eksiksiz alınan marka başvuruları veri girişinin yapılması, mal ve hizmetlerin kodlanması, arama ve inceleme aşamalarından sonra ret için herhangi bir neden olmaması halinde üç ay süre ile Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanır. Bu süre halk arasında markanın ‘’askı süresi’’ olarak da bilinir. Her marka için geçerli olan resmi bir süreçtir. Yayına herhangi bir itiraz gelmemesi halinde başvuru sahibinden tescil için gerekli noksan evraklar talep edilir ve noksan evrakların tamamlanması halinde Marka Tescil Belgesi düzenlenerek başvuru sahibine gönderilir.
Emek harcadığınız, piyasada oluşturduğunuz,piyasadaki imajınız olan isminizi tescil ettirmek en önemli işiniz olmalıdır. Çünkü bir gün başkası sizin isminizi, marka değerinizi kullanarak aynı işi yaparsa ekonomik olarak zarara uğrarsınız.
Marka ile ilgili işlemler yapmak için, markanızın araştırılmasının, marka ile ilgili bilgi alınmak istenirse, marka hizmetlerinizden yararlanmak istenirse, marka patenti ya da markanın tasarımı hakkında bilgi, patentlerin, patent marka işlemlerinin nasıl olduğunu öğrenmek için, Egemark’ı tercih etmelisiniz. 13 yıldır marka tescil işlemleri ile uğraşan kurumun Türk Patent Enstitüsü Resmi Marka Vekili ve uzman marka danışmanları ile hizmet vermektedir. Türkiye’de sadece marka tescil belgesi işlemleri yaptığının göstergesi olarak “Marka Tescil Ofisi” ibaresini ilk kullanan firmadır.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı