2 bin 100 yıllık aşk
Denizli'deki Laodikya Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları sırasında, yaklaşık 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen mezarda gömülü karı-koca iskeleti bulundu. Kazı Çalışmaları Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, antik kentin değişik alanlarında çalışmaların sürdüğünü, bunlar arasında en yoğun faaliyetin nekropol denilen mezarlık alanında yapıldığını ifade etti.
Denizli'deki Laodikya Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında yaklaşık 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen mezarda gömülü karı-koca iskeleti bulundu.
Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı ve Laodikya Kazı Çalışmaları Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, yaptığı açıklamada, Laodikya'daki kazı çalışmalarında altıncı yıla girdiklerini belirtti.
Antik kentin değişik alanlarında çalışmaların sürdüğünü, bunlar arasında en yoğun faaliyetin nekropol denilen mezarlık alanında yapıldığını ifade eden Şimşek, yapılan kazılarda MÖ 4. yüzyıl ve M.S. 7. yüzyılı kapsayan bin 100 yıllık zaman dilimi içindeki ölü gömme adetleri, vasiyet kültürüne ilişkin bilgiler edindiklerini, o dönemdeki insanların sosyo-ekonomik yapıları ve inançlarıyla ilgili birçok veriye ulaştıklarını söyledi.
2008 kazı sezonunda 95 mezar açtıklarını kaydeden Şimşek, şunları söyledi:
''Özellikle de kiremit çatma mezarlar, örgü tekne, tuğla çatma ya da kiremit çatma mezarlar, tolozlu mezarlar ve şu anda bulunduğumuz alandaki gibi avlulu mezar komplekslerini ortaya çıkardık. Özellikle yaklaşık 2 bin 100 yıllık olduğunu tespit ettiğimiz mezarda karı-kocanın birlikte gömüldüğünü gördük. Ayrı zamanlarda öldüğünü belirlediğimiz çift, vasiyet üzerine birlikte gömülmüş. 2 bin 100 yıllık bu aşkın kalıntılarını bulmak bizi heyecanlandırdı.''
Bölgede ayrıca dönemin sporcularına ait olduğu sanılan mezarlar tespit ettiklerini söyleyen Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Laodikya çok zengin bir antik kent. Burada özellikle sporcuların olduğunu tahmin ettiğimiz mezarlarda ilginç verilere ulaştık. Sporcuların antrenman faaliyetleri, temizlik malzemeleri ve süslenmeyle ilgili makyaj malzemelerine, takılarına varıncaya kadar o dönemin kültürünü aktaran birçok bilgi ve belgeye ulaştık. 2 bin yıl önce Laodikya Antik Kenti'nde beyin ameliyatlarının yapıldığını ve bu beyin ameliyatları sonunda hastaların iyileştiğini, yaşadığını da antropologlar bizlere aktardı. Biliyoruz ki antik dönemde, burada tıp çok önemliydi. Laodikya'da bir Tıp Fakültesi vardı. Burada yetişen doktorlar, değişik yerlerde hizmetler veriyorlardı. Bu bilgileri destekleyen verilere de ulaştık.''
Şimşek, kazı alanı yakınında 1994 yılında yapılan yol çalışmasının birçok mezara zarar verdiğini, bu mezarları kurtarmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı