2 bin El Kaideci aramızda

MİT ve Emniyet İstihbarat Dairesi'nin yaptığı çalışma sonucu Türkiye'de 2 binin üzerine El Kaide üyesinin bulunduğu belirlendi.

Yayınlanma: 10.05.2013 - 07:16
Abone Ol google-news

Türk vatandaşı olan bu kişilerin Afganistan, Pakistan gibi 'cihat bölgeleri'ne giderek eğitim aldığı ve sonrasında Türkiye'ye döndükleri kaydedildi. “Hücre” şeklinde örgütlenen bu kişilerin hareketleri yakından izleniyor. Diğer taraftan kendilerini “silahlı terör örgütü” olarak kabul etmeyen ve mücadelelerini siyasal alanda yaptıklarını savunan Hizbut Tahrir örgütünün bazı üyelerinin de Suriye’de bulunduğu yönünde istihbarat alındı. Hizbut Tahrir üyelerinin silahlandığı ve muhaliflerin safında çatıştığı dile getiriliyor.

Komşu Suriye’de yaşanan iç savaşa radikal dinci örgütlerin katılması istihbarat birimlerini alarma geçirdi. MİT, Emniyet ve Jandarma’ya bağlı istihbarat birimleri, bu örgütlere yönelik çalışmalarını hızlandırdı.

Emniyet’in yaptığı çalışma sonucunda, Türkiye’de 2 binin üzerinde Türk vatandaşının çeşitli tarihlerde Afganistan, Pakistan, Bosna ve Çeçenistan gibi ülkelere giderek El Kaide’nin kamplarında eğitim alıp, tekrar Türkiye’ye döndüğü belirlendi. Bu kişilerin kendi aralarında “cihat bölgeleri” olarak gördükleri bu ülkelerde aldığı eğitim sonrası “mücahit” sıfatı kazandığı öğrenildi. Türk El Kaide üyelerinin, Afganistan’da bazı çatışmalara katıldığı yönünde de bilgilere ulaşıldı. Terörle Mücadele Yasası’nın 10. maddesiyle görevli savcılıkların, şu an Türkiye’de oturan bu kişileri yakın izlemeye aldığı bildirildi.

Hizbut Tahrir Suriye’de

Öte yandan dikkat çekici bir gelişme de Türkiye’de hilafete dönüşü savunan Hizbut Tahrir (Kurtuluş Partisi) terör örgütüne ilişkin yaşandı. Bu örgüte mensup kişilere açılan davalarda, sanıklar kendilerinin terör örgütü değil, parti olduklarını savunuyordu.
Ancak Ankara TMK Savcılığı’na gelen istihbarata göre, bazı Hizbut Tahrir üyeleri şu an Suriye’de muhaliflerin safında savaşıyor. Bu kişilerin, savcılığın daha önceden soruşturduğu şüpheliler olduğu ifade edildi. Örgüt üyelerinin güvenlik kontrollerinin zayıf olduğu Yayladağı Sınır Kapısı üzerinden Suriye’ye giriş-çıkış yaptıkları bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler