2 kişi çalıştıran işyerine 1 kişi de İşkur'dan

İşkur, işsizlere staj imkanı tanıyan ''İşbaşı Eğitim Programları'' kapsamında, sigortalı en az iki kişi çalıştıran işyerlerinde 1 kişinin istihdamını sağlayacak.

Yayınlanma: 16.08.2012 - 08:57
Abone Ol google-news

İşkur Genel Müdürü Nusret Yazıcı, yaptığı açıklamada, işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve aldıkları teorik eğitimlerin uygulamalarını görmeleri, çalışma ortamına uyum sağlamaları amacıyla ''İşbaşı Eğitim Programları'' düzenlediklerini söyledi.

Programlarla işsizlere staj imkanı tanıdıklarını ve sonrasında stajyerlerin bu işyerlerinde istihdam edilebilmelerini amaçladıklarını anlatan Yazıcı, bu programların 2009'dan itibaren uygulandığını ifade etti.

Programlardan yararlanabilmek için kişilerin İşkur'a kayıtlı bir işsiz olması gerektiğine işaret eden Yazıcı, bu kişilerin öğrenci olmaması ve 15 yaşını tamamlamamış olması gerektiğini vurguladı.

Yazıcı, ayrıca katılımcıların, işverenin 1. dereceden kan hısmı olmaması şartının da arandığını belirtti.

Programlara katılımın koşullarını yeniden düzenlediklerini anlatan Yazıcı, programlara katılacak kişi sayısına ilişkin güncelleme yaptıklarını bildirdi. Programlara katılacakların sayısının program başlamadan önceki son 6 aylık dönemde işyerindeki ortalama sigortalı sayısının onda birinden fazla olamayacağına dikkati çeken Yazıcı, şöyle konuştu:
''Kendisi dışında sigortalı çalışan sayısı 2 ile 10 arasında olan işyerleri, program kapsamında 1 katılımcı alabilir. Katılımcı sayısının tespitinde toplam işçi sayısı dikkate alınır. Bu çerçevede, son 6 aylık ortalama çalışan sayısı, işyerinde yarı zamanlı, periyodik veya kısmi çalışanlarla izinli veya raporlu sayısına bakılmaksızın toplam üzerinden hesaplanır. Böylece, en az 2 kişi çalıştıran bütün işyerlerinde bir kişinin stajyer olarak istihdamını 6 ay süreyle İşkur sağlayacak. Katılımcıların, işbaşı eğitim programlarının başlamadan önceki 6 aylık dönemde işyerine ait prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olması koşulu revize ederek, bu süreyi de 3 aya indirilmeyi planlıyoruz.''

İşbaşı Eğitim Programları kapsamında, işverenlerin çalışanlarını en fazla haftada 45 saat, toplamda ise 6 ay istihdam edebileceğini belirten Yazıcı, program süresince katılımcılara, her bir fiili gün için kursiyer zaruri giderlerinin ödeneceğini ifade etti.
Yazıcı, ''Yeniden yapılanma kapsamında bu ücret, günlük 25 liraya çıkarıldı. Bunun yanı sıra, program süresince her bir katılımcı için iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigortası primi de İŞKUR tarafından karşılanacak'' dedi.

''İşsizlerin işgücü piyasasına girişleri kolaylaştırılacak''

Yazıcı, 2009'da düzenlenen 555 İşbaşı eğitim programından 727'si erkek ve 558'i kadın olmak üzere bin 285 kişinin; 2010'da düzenlenen bin 796 programdan 2 bin 624'ü erkek ve 2 bin 28'i kadın olmak üzere 8 bin 700 kişinin yararlandığını anlatarak, şöyle devam etti:
''2011'deki 5 bin 849 programdan 10 bin 474'ü erkek ve 5 bin 919'u kadın olmak üzere 16 bin 393 kişi yararlandı. Bu yılın ilk altı aylık döneminde düzenlediğimiz 2 bin 998 İşbaşı Eğitim Programı'na 5 bin 552'si erkek ve 3 bin 711'i kadın olmak üzere 9 bin 263 kişi katıldı. Görüldüğü gibi 2009'dan bu yana, işbaşı eğitim programlarına katılımda büyük artış sağlandı. Bu programların hem nicelik hem de nitelik olarak daha da yukarılara taşınmasını amaçlıyoruz. Zira bu programlarla hem işsizlerin işgücü piyasasına girişleri kolaylaştırılacak ve mesleki tecrübe kazanmalarının yolu açılacak hem de işgücü piyasasının ara eleman ihtiyacı kaynağında karşılanacak.''

''istihdama katılım yüzde 50''

İşbaşı Eğitim Programları'nın kişi başına maliyetinin, mesleki eğitim kurslarına göre daha düşük olduğunu ifade eden Yazıcı, bu programlar için yükleniciye bir ödeme yapılmadığını söyledi.

Sadece kursiyerler için ödeme yapıldığını dile getiren Yazıcı, böylece daha düşük maliyetle daha yüksek istihdama katılım oranı elde edildiğini anlattı.
Yazıcı, şunları kaydetti:

''İşbaşı Eğitim Programı sonrası istihdama katılma eğilimi yüzde 50'lere ulaşırken mesleki eğitim kurslarında bu oran yüzde 30'larda seyrediyor. Bu programların verimliliğini yüksek kılan nedenlerin başında, programların düzenlenme mantığı ve kurgusu geliyor. Katılımcıların, işbaşı eğitim aldığı yerde stajını tamamladıktan sonra işe başlayabilme imkanı yüksekse işletmenin bulunduğu sektör buna elverişliyse bu programlar düzenleniyor.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler