2 milyon yıldır yemek pişiriyoruz

Amerikalıların araştırmaları yaklaşık 1,9 milyon yıl önce çiğ ve ısıtılmamış yiyeceklerden, yumuşak ve işlemden geçirilmiş yiyeceklere geçildiğini gösteriyor.

Yayınlanma: 16.09.2011 - 08:47
Abone Ol google-news

İnsanlık tarihinin ilk aşçısı Homo erectus idi. Yeni bulgulara göre 1,9 milyon yıl önce gelişen bu insan, yiyeceklerini ateş ve aletlerin yardımıyla hazırlıyordu. Amerikalıların araştırmaları National Academy of Sciens (PNAS) dergisinde yayımlandı. Harvard Üniversitesi’nde Chris Organ ve ekibi, Homo erectus’un diğer primatlara kıyasla çok daha küçük azıdişlerine sahip olduğunu fark etmiş. Bu sonuç, yaklaşık 1,9 milyon yıl önce çiğ ve ısıtılmamış yiyeceklerden, yumuşak ve işlemden geçirilmiş yiyeceklere geçildiğini gösteriyormuş. Küçük azıdişleri dışında düşük damak hacmi de Homo erectus’un yemek pişirdiğinin bir işareti kabul ediliyor.

Tıp dilinde molar olarak isimlendirilen azıdişleri yiyeceği öğüterek sindirilebilir parçalar haline getirir. Yiyeceklerin aletlerle hazırlanması ve ısıtılması veya pişirilmesiyle besinler yumuşar ve daha kolay yenilebilir hale gelir. Bunun sonucunda da azıdişleri küçüldü, diyor araştırmacılar. Eğer insan sıradan primat olsaydı, o zaman gününün neredeyse yarısını (%48) yemek yemekle geçirirdi. Oysa günün sadece yüzde beşinde yemek yiyor.

İnsanlık tarihinde daha kısa bir beslenme süresine ne zaman geçildiğini öğrenmek isteyen bilimciler, insanların dışındaki primatların, soyu tükenmiş on dört hominidin ve modern insanın diş verilerini, beden ağırlıklarını ve kalıtımlarını karşılaştırmışlar. Anatomik değişimler sadece genel olarak ortaya çıkan evrim aşamaları değildir, diyorlar.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler