2 yıl sonra ilk buluşma

Kuzey Koreli ve Güney Koreli yetkililer, yaklaşık 2 yıl süren aradan sonra, Kuzey Kore'nin attığı uzlaşmacı adımların ardından bugün ilk kez bir araya geldi.

Yayınlanma: 22.08.2009 - 06:07
Abone Ol google-news

Güney Kore Birleştirme Bakanı Hyun In-Taek, Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-Jung'un cenaze töreni için bir Kuzey Kore heyetiyle birlikte başkent Seul'e gelen, Kore devletleri arasındaki ilişkileri yürütmekle görevli Kuzey Kore istihbarat şefi Kim Yang Gon ile görüştü.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Birleştirme Bakanlığı sözcüsü Lee Jong-joo görüşmenin 80 dakika sürdüğünü söyledi, ancak görüşme hakkında daha ayrıntılı bilgi vermedi.

Güney Kore haber ajansı Yonhap'ın haberinde, Kuzey Koreli yetkililerin, Kuzey Kore medyasının aşağılamak amacıyla sıklıkla ''hain'' ifadesini kullandığı Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak ile görüşmek istedikleri ve Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Il'den bir mektup getirdikleri belirtildi.

Yonhap haber ajansının, isimleri gizli kalmak koşuluyla açıklamada bulunan iki yetkiliye dayanarak verdiği haberde, Güney Kore Birleştirme Bakanı Hyun'un, Güney Kore Devlet Başkanı Lee ile temas halinde olduğu ileri sürülürken, Güney Kore Devlet Başkanlığı bürosundan yapılan açıklamada, Hyun ile Kuzey Kore istihbarat şefi Kim arasındaki görüşmelerin içeriğinin sadece üst düzey yetkililerce bilindiği bildirildi.

Hyun, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, gezi programına göre bugün ülkelerine dönmeleri öngörülen Kuzey Koreli yetkililerin geri dönüş tarihinin ertelenebileceğini söyledi.

Hyun'un Kuzey Koreli heyetin ülkelerine dönüş tarihinin ertelenebileceğine ilişkin sözleri, Kuzey Kore heyetinin Devlet Başkanı Lee ile görüşeceği hakkında yapılan yorumların güçlenmesine neden oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler