20 yıl sonra yine Sivas'ta

Madımak katliamından sonra ilk kez Sivas'ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri düzenlenecek.

20 yıl sonra yine Sivas'ta
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.05.2013 - 07:43

Sivas’ta en son Madımak katliamının yaşandığı 2 Temmuz 1993’te düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri, 20 yıl sonra yeniden kent merkezinde düzenlenecek. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) tarafından 29-30 Haziran günlerinde yapılacak etkinliğe; çok sayıda yazar, şair, sanatçı, akademisyen ve gazeteci davet edilecek.

Halk ozanı Pir Sultan Abdal’ı anmak amacıyla kent merkezinde yapılan 4. ve son şenlik, Madımak katliamının yaşandığı 1993’te düzenlendi. PSAKD tarafından organize edilen etkinliğe, Kültür Bakanlığı ile valilik de destek veriyordu. 1-4 Temmuz arasını kapsayan etkinliklere çok sayıda yazar, şair, sanatçı, gazeteci davet edildi. Aziz Nesin, Arif Sağ, Muhlis Akarsu, Metin Altıok, Behçet Aysan, Uğur Kaynar, Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Hasret Gültekin, Asaf Koçak gibi aydınlar da kente geldi.

Sivas Kültür Merkezi’nde 1-4 Temmuz arasında düzenlenen etkinlikler 2 Temmuz’da tam bir katliamla son buldu. Önce kültür merkezi ve valiliğe saldıran grup, daha sonra kuşattığı Madımak Oteli’ni ateşe vererek 33’ü aydın, 2’si otel görevlisi toplam 35 kişiyi katletti. Bu da Sivas merkezinde düzenlenen son Pir Sultan Abdal Şenlikleri oldu. O tarihten bu yana şenlikler, Pir Sultan’ın doğum yeri olan Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyünde sınırlı olarak gerçekleştiriliyordu.

PSAKD, katliamın 20. yılında kent merkezinde yeniden şenlik düzenleme kararı aldı. 29-30 Haziran 2013 tarihlerinde düzenlenecek etkinliklere, yine çok sayıda yazar, şair, sanatçı, gazeteci davet edilecek. Etkinliklerin, Sivas’taki cemevinde yapılması planlanıyor.

 

PSAKD Başkanı Bülbül: Tarihe borcumuz var

Etkinlikler konusunda bilgi veren PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül, Sivas’ın kültürel ve inançsal olarak çok renkli bir kent olduğuna dikkat çekti. Devletin uyguladığı politikayla Sivas’ın tek tipleştirildiğini belirten Bülbül, şunları kaydetti: “Madımak katliamı da bu tek tipleştirmenin bir çabası. 4 Eylül 1978’de kentte bir katliam daha oldu. Sivas’taki Alevi toplumu, yoksulluğa mahkûm edilerek göçe zorlandı. Merkezde Ali Baba Mahallesi’nin dışında Alevilerin oturduğu yer kalmadı. Biz kimseyle inatlaşma çabası içinde değiliz. Pir Sultan, Sivas’ta idam edildi. Bizim tarihe borcumuz var. 4 Eylül 1978’de, 2 Temmuz’da katledilen canlarımıza borcumuz var. 2 Temmuz 1993’te şairlerimiz, yazarlarımız, sazımız, sözümüz ne varsa orada yakıldı. Biz o tarihe sahip çıkmak zorundayız.”

 

‘Aydınları Sivas’a bekliyoruz’

Bülbül, 29-30 Haziran tarihlerinde özellikle kültürel ve inançsal yönden konuyu ele alacak söyleşi ve paneller yapacaklarını belirterek “Bu 20 yıl sonra bir ilk olacak” dedi. Tüm sanatçıları etkinliklere davet ettiğini belirten Bülbül, “Madımak’ta yitirilen Hasret Gültekin, Muhlis Akarsu, Metin Altıok, Uğur Kaynar, Asaf Koçak’a sahip çıkmak için sanatçılarımızı, aydınlarımızı, gazetecilerimizi Sivas’a bekliyoruz” diye konuştu. Bülbül, etkinlikler için valilikten izin almaya gerek olmadığını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler