2009'un itici kelimeleri
ABD'de her yıl geleneksel olarak yayımlanan, o yıl içinde fazlaca ve anlamını aşan şekilde kullanılan kelimeler belirlendi.
Lake Superior Devlet Üniversitesi'nin 1975 yılından bu yana hazırladığı ve bu yıl 35'incisi yayımlanan "Kraliçenin İngilizcesinde Yanlış Olduğu, Gereğinden Fazla Kullanıldığı ya da İşe Yaramadığı İçin Yasaklanması İstenen Kelimeler Listesi"ndeki (List of Words to be Banished from the Queen's English for Mis-use, Over-use and General Uselessness) 2009'un "itici" kelimeleri şöyle:
-ABD Başkanı Barack Obama'nın soyadına ek koyarak oluşturulan tüm sözcükler, artık Amerikalıların duymaktan sıkıldığı kelimeler arasında bulunuyor. Örneğin "Obamanomics, Obamanation, Obamafication, Obamacare, Obamalicious, Obamaland"... Üniversite açıklamasında, "Biz de artık 'Obamayeter' (Obamaenough) diyoruz" denilerek, konuyu ironik bir dille eleştiriliyor, ama bir yandan da yeni bir Obama ekli kelime türetilmiş oluyor.
-Bu yılın yasaklanması istenen kelimelerinden bir diğeri sıkça kullanılan "tweet" (cıvıldamak) ve ondan türeyen "tweetaholic, retweet, twitterhea, twitterature, twittersphere" gibi diğer sözcükler... Bu sözcüğün fazlaca kullanımı nedeniyle anlamını yitirdiği düşünülüyor.
-Yılın, artık insanların duymak istemediği başka bir kelimesi, özellikle sosyal paylaşım sitelerinde kullanılan "friending" (arkadaşça) ve "unfriending" (düşmanca)...
-Listeye göre, İngilizcede "uygulama" (application) sözcüğünün kısaltılmışı olan "App" de artık insanların sıkıldığı "sürgünlük" kelimelerden...
-Kötü bir ekonomik yılın ardından, ekonomik "jargon"lardan olan "bu ekonomik dönemde" (in these economic times) ifadesi, mali varlıklarda kullanılan popüler terim "toksik varlık" (toxic assets), yine ekonomik terimlerden "kaybedemeyecek kadar büyük" (too big to fail) ve Obama'nın da ekonomiyi canlandırma paketiyle alakalı projelerini açıklarken kullandığı "kürek hazır" (Shovel-ready) ifadesi, artık 2010'da "yeri olmayan ve duyulmak istenmeyen" kelimeler arasında.
-Politikacıların bolca kullandığı "şeffaflık" (transparent/transparency) sözcüğü de yasaklanması istenenler listesinde.
-Üst düzey yetkililerin pozisyonunu tanımlamak için medya tarafından kullanılan bir metafor olan "czar", yılın diğer eskimiş kelimesi.
-Cep telefonuna cinsel mesajlar gönderilmesi anlamındaki "sexting" kelimesinin kullanımı da özellikle gençlere yönelik tehlikeli bir eğilim olması yönünden istenmiyor.
-Eğitimde kullanılan "öğretilebilir an" (teachable moment) sözcüğü de yasaklanması istenenlerden.
-Yine özellikle ekonomide kullanılan "canlandırma" (stimulus) sözcüğünün de anlamını aşan şekilde kullanıldığı düşünülüyor.
-İki veya daha fazla erkek arasında cinsellik içermeyen yakın ilişki anlamında kullanılan "bromance", yılın diğer "sürgüne gönderilmek istenen" sözcüklerinden.
-"Rahatlatıcı" (chillaxin') kelimesi de "itici sözcükler" arasına girdi. Eski LSSU Halkla İlişkiler Direktörü Bill Rabe ve arkadaşlarının ilk olarak 1975 yılında yayımladığı "sürgüne gönderilen kelimeler" listesi, her yıl aday gösterilen binlerce kelime arasından seçiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü