'2023'te makine sektörünün ihracat hedefi 100 milyar dolar'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, makine sektörünün 2023 yılında ihracat hedefinin 100 milyar dolar olduğunu ve sektörün bu ihracat hedefini yakalayacağını bildirdi.

'2023'te makine sektörünün ihracat hedefi 100 milyar dolar'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.10.2010 - 11:59

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, CNR Expo Fuar alanında düzenlenen 13. Uluslararası Metal İşleme ve Teknolojileri Fuarı'nın (TATEF 2010) açılışında yaptığı konuşmada, TATEF 2010'un dünyadaki en büyük sanayi zirvelerinden birisi olma özelliğini taşıdığını belirtti. Ergün, düzenlenen fuarın, makine sektöründeki en son yenilikleri ortaya koyacağını, pazar arayışı içindeki satıcılara yeni fırsatlar sunacağını, sektör temsilcileri ve ziyaretçilere yeni açılımlar sağlayacağını anlattı.

Bakan Ergün, KOBİ'leri, KOSGEB'in fuar desteklerini kullanarak, bu tür uluslararası platformlarda yer almaya teşvik ettiklerini bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Yaptığımız ziyaret ve görüşmelerde, birçok KOBİ'nin bu desteklerden habersiz olduklarını görüyoruz. Bu vesileyle, KOSGEB fuar desteğini bir kere daha hatırlatmak ve KOBİ'lerimizi bu destekten yararlanmaya davet etmek istiyorum. Hazırladığımız son destek programlarıyla birlikte, yurt içi fuar desteklerinde, desteğin üst limitini ve desteklenecek ürün sergileme alanının miktarını artırdık. Bu fuarda da İstanbul, İzmir, Bursa, Sakarya, Ankara, Nevşehir ve Konya gibi değişik şehirlerimizden fuara katılan 34 işletmeye toplam 178 bin lira destek sağladık. Ben bu fuarın, geleceğe dönük yüzünün, yapılacak yeni ikili ve çok taraflı anlaşmaların, küresel ekonomi açısından da son derece faydalı olacağına inanıyorum.''

Ergün, küresel krizden çıkışın başladığı günlerde hükümetin hazırlandığı Orta Vadeli Programda, 2010 yılı için büyüme tahmininin yüzde 3,5 olarak belirlendiğini anımsatarak, bu hedefi belirledikleri zaman, bu hedefin son derece mütevazı bir hedef olduğunu, Türkiye'nin potansiyelinin çok daha büyük olduğunu da ifade ettiklerini hatırlattı. Ergün, ''Dün açıkladığımız yeni Orta Vadeli Planda, büyüme hedefini yüzde 6,8 olarak revize ettik; ancak ben bu rakamı da rahatlıkla aşacağımıza inanıyorum. Zira bugün Türkiye, kamu maliyesi ve finans gibi krize neden olan alanlarda, dünyanın en iyi durumda olan ülkelerinden birisidir. Son olarak, not artırımı konusunda cimriliğiyle meşhur olan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin görünümünü durağandan pozitife çevirdi'' diye konuştu.
 

Türk makine sanayisi...

Nihat Ergün, Türk makine sanayisinin, 1990 yılından bu yana yaklaşık yüzde 20 oranında yıllık büyüme oranı yakaladığını belirterek, 2002 yılında 2,1 milyar dolar olan Türkiye'nin makine ihracatının, 2008 yılında 5 kat artarak, 10,2 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.
Küresel kriz nedeniyle toplam dünya ticaretinin yüzde 11 daraldığı 2009 yılında dahi sektörün, 8 milyar dolar ihracat yapmayı başardığını ifade eden Ergün, sektörün ihracatının bu yıl yeniden toparlanma sürecine başladığını, yılın ilk 8 ayında, geçen yıla göre yüzde 15 artış gösterdiğini belirtti.

Ergün, ''Sektörde yapılan ihracatın yüzde 60'ının, Avrupa ve Amerika'ya yapıldığını hatırlatmak isterim. Kişi başına düşen makine tüketimi rakamlarına baktığımızda, iç pazarın ciddi bir açığı olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerini de göz önünde tuttuğumuzda, makine sektörünün ne derece büyük bir potansiyel taşıdığı son derece aşikardır. Zira Türkiye, şişirilmiş kamu harcamaları yoluyla değil, sanayileşerek, üreterek ve özel sektör eliyle büyüyen bir ekonomidir'' diye konuştu.

Ergün, hükümet olarak, stratejik sektörlerin başında gördükleri bu sektöre, büyük önem verdiklerini ve son teşvik sisteminde makine sektörünü 12 stratejik sektörden biri olarak belirlediklerini dile getirerek, Türkiye'nin hemen her yerinde, bu sektöre yönelik yatırımlar için, büyük kolaylıklar sağladıklarını anlattı. Kurlardaki gelişmeler ve diğer nedenlerden dolayı sektöre yönelik teşvik sisteminde bazı aksaklıkların meydana geldiğini ifade eden Ergün, bu yıl sonunda yapacakları yeni değerlendirmeler ile sektöre teşvike yönelik yeni adımlar atacaklarını anlattı. ''Burada bulunan tüm yerli ve yabancı yatırımcıları, bu teşvik sisteminden yararlanmaya davet etmek istiyorum'' diyen Ergün, fuarın, karşılıklı ticaret kadar, bu yatırım alanlarının keşfedilmesi açısından da büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Ergün, makine sektörünün, dünya standartlarında üretim yapılmasına rağmen, dış ticarette önemli oranda açık verilen sektörlerden birisi olduğunu bildirerek, bununla birlikte makine sektöründe, 2002 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 18 iken, 2009 yılı için bu oranın yüzde 33'lere yükseldiğini kaydetti. Bu oranı daha da artırmak amacıyla, özellikle kamu alımlarında yerli makine alımının yaygınlaşması için başlattıkları çalışmaları son aşamaya getirdiklerini dile getiren Ergün, ilk etapta yerli malı üreten sanayiciler ile alıcı kamu kurum ve kuruluşlarını buluşturmaya yönelik fuarlar düzenleyeceklerini kaydetti. Ergün, aralık ayında belediyeler ile belediye otobüsü, vagon, lokomotif üreten yerli firmaları bir araya getireceklerini bildirerek, bu süreçte, yasal düzenlemeler de dahil olmak üzere yapılması gerekenleri hayata geçirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
 

'Çin pazarını önemsemeliyiz'

Makine üretim kalitesinde Japonya ile Almanya arasında yer alan Türkiye'de, kalite kaygısıyla ithalat yapılmasına bir anlam veremediklerine değinen Ergün, şöyle devam etti:
''Aynı nitelikteki malı, hatta kaliteli malı daha ucuza üretiyoruz, ancak gidip dışarıdan daha pahalıya satın alıyoruz. Bu kabul edilebilir bir tablo değil. Kamu ve özel sektör, yerli makineleri tercih ettikçe, cari açığın ara malı ithalatı kaleminde önemli oranda azalma sağlanacaktır. Örneğin, Çin makine ithalatımızda birinci sırada yer alıyor ama makine ihracatımızda sıralamaya dahi girmiyor. Çin, 10-15 ülke sıralamasında bile yok. Çin pazarını önemsemeliyiz. Çin pazarı bizim için açık bir pazardır. Son yapılan anlaşmalarla bunu değerlendirmeliyiz. Çin ile olan dış ticaretimizde çok büyük bir dengesizlik var, onu ortadan kaldırmalıyız.''

Bakan Ergün, bir diğer önemli projelerinin de bütün meslek liselerine CNC tezgahı kazandırma projesi olduğunu bildirerek, bu konuyla ilgili ilk ihalenin yapıldığını, ilerleyen günlerde de yeni ihalelerin peyderpey yapılacağını kaydetti. Makine sektörüne yol haritası olacak olan strateji belgesinin hazırlıklarını da tamamlandığını bildiren Ergün, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşülmesini müteakip, strateji belgesinde yer alan eylemleri hayata geçirmeye başlayacaklarını anlattı.

Bakan Ergün, strateji belgesinde kamunun yerli ürün kullanımını özendirmenin yanı sıra sektörün önünü açacak teşvik mekanizmaları kurguladıklarını ifade ederek, haksız rekabeti önlemek ve piyasadaki kalitesiz, güvensiz ürünlerin dolaşımını engellemek amacıyla piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin etkinliğini artıracaklarını kaydetti. Makine sektörü alanında yapılacak Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına ciddi destekler vereceklerini vurgulayan Ergün, bu çalışmaların, sektörde teknoloji üssüne dönüşmek, ileri teknolojili ürünlerin imal edilmesini sağlamak ve sektörü daha ileri noktalara taşımak için, son derece faydalı olacağını söyledi.

Bakan Ergün'e konuşmasının ardından Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Kağnıcı tarafından plaket verildi. Daha sonra fuar alanını gezen Ergün, Boeing, Airbus, F35 (JFS) uçaklarının gövde parçalarını üreten Küçükpazarlı Havacılık ile takım tezgah üreticilerinden DMG arasında imzalanan 2,5 milyon dolarlık yeni makine anlaşmasının törenine katıldı. İki şirket arasındaki anlaşma Küçükpazarlı Genel Müdürü Sefa Küçükpazarlı ile DMG Türkiye Genel Müdürü Fatih Girit arasında imzalandı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler