22. Kalp Haftası etkinlikleri açılış töreni

Türk Kalp Vakfı Onursal Başkanı Çetin Yıldırımakın, her yıl dünyada 18 milyon insanın kalp ve damar hastalıkları sebebiyle hayatını kaybettiğini, 2020 yılında bu rakamın 25 milyona çıkacağını söyledi.

22. Kalp Haftası etkinlikleri açılış töreni
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.04.2010 - 13:39

Türk Kalp Vakfı tarafından kalp ve damar hastalıklarıyla mücadeleye dikkati çekmek üzere düzenlenen Kalp Haftası etkinliklerinin 22'incisinin açılışı, Point Otel Barbaros'ta gerçekleştirilen törenle yapıldı. Tören, İbrahim Zaman'ın fotoğraflarından oluşan ''İstanbul İstanbul'' adlı slayt gösterisiyle başladı. Özel Şişli Terakki İlköğretim Okulu Korosu öğrencilerinin verdiği küçük bir konserle devam eden törende konuşan Türk Kalp Vakfı Onursal Başkanı Çetin Yıldırımakın, 22 senedir düzenledikleri etkinliklerle kalp ve damar hastalıklarına dikkati çekmeye çalıştıklarını ifade etti. Yıldırımakın, ''22 sene evvel, kalp ve damar hastalıkları bugünkü kadar herkesi, her kesimi tehdit etmiyordu. 1988 senesinde kalp ve damar hastalıkları bir erişkin erkek hastalığı olarak biliniyordu. Şimdi üzülerek belirteyim ki genç, yaşlı, zengin fakir, kadın erkek herkesi etkiliyor ve tehlike oluşturuyor'' diye konuştu.

Yıldırımakın, Türk Kalp Vakfı olarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, ilk Kadın Kalp Merkezi'ni kurduklarını, Türkiye'de ilk çocuk kardiyoloji bölümünü Çapa Tıp Fakültesi'nde kurduklarını ve dünyada çocuklar için üretilmiş 10 cihazdan birini Türk Kalp Vakfının merkezinde kurduklarını bildirdi. Kalp Haftası etkinliklerinin açılışlarında her yıl Taksim Cumhuriyet Anıtı'na giderek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün huzurunda bulunduklarını anımsatan Yıldırımakın, ''İlk defa bu sene yapamadık. Çünkü Taksim Anıtı kapandı. Resmi iznimizi aldığımız halde bize Taksim Anıtı'nda böyle bir merasim yapmanın mümkün olmadığı duyuruldu'' dedi. Kalp haftası etkinliklerinin, artık aylara bile sığmadığını, etkinliklerin sadece sağlık aktiviteleri ile de sınırlı olmadığını belirten Yıldırımakın, etkinlikler çerçevesinde Türkiye'ye getirdikleri Colombia Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Garan'ın bütün çalışmalara katılacağını, 15 Nisan'da Türk Kalp Vakfı'nda hastaları bizzat kontrol edeceğini kaydetti. Diş sağlığı, gençlerde bağlılık ve bağımlılık konuları üzerine çalışmalarla ilk yardım kurslarının devam edeceğini söyleyen Yıldırımakın, 18 Nisanda da Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Kuruçeşme-Bebek arasında oluşturdukları yürüyüş parkurunun açılışını yapacaklarını duyurdu.

Tele Tıp 365

Geçen yıl gündeme getirdikleri ''Tele Tıp 365'' hizmetinin, Sağlık Bakanlığının resmi politikası haline dönüştüğünü dile getiren Yıldırımakın, Amerika'daki bir doktor ile Adıyaman'daki bir aile hekiminin bağlantı kurabildiği sistemde, hasta bulguları alınarak, değerlendirme yapılabildiğine dikkati çekti. Yıldırımakın, ''Sözümüzü tuttuk. Şu anda Türkiye'nin her yanında 1800 aile hekimiyle bu projeyi gerçekleştirdik'' dedi. Türk Kalp Vakfının önerisiyle 10 yıldır her yıl eylül ayının son pazar günü ''Dünya Kalp Günü''nün kutlanmaya başladığını da belirten Yıldırımakın, şöyle konuştu: ''İnsanlar ne kadar zeki, ne kadar donanımlı olurlarsa olsunlar, önce sağlıklarının iyi olması gerekir. Bu nedenle, dünyanın ve Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz ''İyi Kalpli ol'' sloganıyla logoyu aldık. Hangi işi yaparsak yapalım, ne tarz bir yaşam içinde olursak olalım önce iyi kalpli olmak zorundayız. Bu sadece sağlık açısından da değil. Her yıl dünyada 18 milyon insan kalp ve damar hastalıkları sebebiyle hayatını kaybediyor. 2020 yılında bu rakam 25 milyona çıkacak. Bütün bilimsel gelişmelere rağmen artıyor. Artık hastalık spora, çocuklara kadar indi. Sebep, günümüzün sosyoekonomik şartları ve stres. O halde önce iyi insan olmalıyız, kendimize karşı, ailemize, bizi yönetenlere karşı, topluma karşı iyi kalpli olmalıyız. Böylece hem görevlerimizi daha iyi yaparız hem toplumda huzur, sağlık ve mutluluğu sağlamış oluruz.''
 

Önleyici kardiyolojinin önemi

Açılışa katılan New York Colombia Üniversitesinden Prof. Dr. Garan da kalp ve damar hastalıkları tanı ve tedavisinde çok hızlı gelişmeler yaşandığına dikkati çekerek, genç hekim ve sağlık uzmanlarının farklı bir sınavla karşı karşıya olduklarını dile getirdi.
Kalp-damar hastalıkları ve diyabet alanında yapılan çalışmaların, sürekli yenilenen klavuzlar meydana getirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Garan, genç Türk doktorlarının, ABD'de yapılan en yeni çalışmaları yakından izlediklerine şahit olduğunu söyledi. Günümüzde tıbbi sorunların yanı sıra, modern hayatın hızlanması gibi sosyal sorunlarla gelen strese dikkati çeken Prof. Dr. Garan, bu kapsamda önleyici kardiyolojinin öneminin altını çizdi.

Prof. Dr. Garan, ''Her yaşta ve yaşlılıkta ortaya çıkan birçok kalp ve damar hastalığının hem çevresel hem genetik etkenleri olduğu tespit edilmiştir. Bu genetik eğilimler basit yöntemlerle tespit edilebilir ve bu tehlike, diyet ve hayat tarzını değiştirme gibi yöntemlerle ortadan kaldırılabilir. Türk Kalp Vakfının 'İyi Kalpli Ol' sloganıyla bu anlayışı topluma yayması, faaliyetlerin en kutsalıdır bence. Önleyici tıbbı benimsemek ve yöntemlerini tatbik etmek önemli. Vakfa 22 senedir yaptıkları bu kıymetli hizmet için teşekkür ederim'' diye konuştu.
 

Türkiye'deki hastanelerin yüzde 17'si İstanbul'da

İstanbul Valisi Muammer Güler de koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulayarak, kalp ve damar hastalıklarının günümüzün en büyük sorunu haline geldiğine dikkati çekti.
Hastalıkların tedavisi için büyük kaynaklar ayırmak zorunda kalındığını ve sadece devletin çabalarının yetmediğini ifade eden Güler, bu anlamda Türk Kalp Vakfının çabalarını takdir ettiğini kaydetti. İl Özel İdaresi olarak, sağlık alanına önemli kaynak ayırdıklarını belirten Güler, açılan hastanelerle İstanbul'da yatak sayısının Türkiye genelinin yüzde 18'ine ulaştığını ifade etti. İstanbul'un, Türkiye'deki doktor sayısının yüzde 16'sına, hastane sayısının yüzde 17'sine sahip olduğunu kaydeden Güler, kalp ve damar sağlığı alanında son olarak Halkalı'da bir kalp ve damar hastalıkları ihtisas hastanesinin hizmete açıldığını hatırlattı. Türk Kalp Vakfı'nın ''İyi Kalpli Ol'' kampanyasını desteklediğini söyleyen Güler, ''İnsanın hem sağlıklı hem de iyi kalpli olması gerekiyor'' dedi.
 

Tıp ödülü Prof. Dr. Tümerdem'e verildi

Törende, Türk Kalp Vakfı'nın ''Geleneksel Doç. Dr. Edip Kürklü Tıp Ödülü'' de Prof. Dr. Yıldız Tümerdem'e verildi. Ödül, Prof. Dr. Tümerdem'e, Dr. Kürklü'nün eşi Doç Dr. Sema Kürklü tarafından takdim edildi. Kalp Haftası'nın resmi açılışı dolayısıyla düzenlenen törene Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Türk Kalp Vakfı İcra Kurulu Başkanı Türkan Sabancı ve Vali Güler'in eşi Neval Güler de katıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler