28 yılda ekim alanlarının yüzde 65’i yok oldu

1990’da 20 milyon dekar olan bakliyat ekim alanı 7 milyon dekara geriledi.

28 yılda ekim alanlarının yüzde 65’i yok oldu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.01.2018 - 21:27

Tarım Ürünleri Hububat, Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği Başkanı İsmet Aral, 1990’da 20 milyon dekar olan bakliyat ekim alanı yüzde 65 azalarak 28 yıl sonra bugün 7 milyon dekara gerilediğini belirterek, üretimin ise yüzde 41 düştüğünü söyledi. Aral, üretim düşüşündeki birinci etkenin, 1994’te Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bakliyat alım desteğini kesilmesi olduğuna işaret ederek, “Daha sonra bakliyat üretimi maalesef yıllar itibarı ile azalma eğilimine girdi. İkinci etken ise Kanada ve ABD bakliyat üretimine 1990’lı yıllardan sonra çok önem verdiler” dedi.

8 milyarlık pazar

Bakliyat -pirinç iç pazar sektör büyüklüğü 2017 yılı sonunda yaklaşık; 5 milyar lira bakliyat ve 3 milyar lirada pirinç olmak üzere toplamda 8 milyar lira büyüklüğe ulaşacağını anlatan Aral, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu yıl ürün desteğini artırmasını talep ettiklerini dile getirdi. Milli proje ‘Havza Modeli’nin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Aral, “Sektörümüzü ilgilendiren en önemli konu üretimdir. Yapılacak çalışmalar, kendine yeterlilik ve ihtiyacımız olan ihracat artışını getirecektir” diye konuştu.

Tarımın yükü kadınlarda

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülke genelinde sayıları 3.1 milyonu geçen ücretsiz aile işçisinin yaklaşık 2.6 milyonunun tarımda çalıştığını belirterek, “2 milyonun üzerinde kadın, 550 bine yakın erkek, tarımda ücretsiz aile işçisi olarak emek veriyor. Tarımın yükünü kadınlar çekiyor” dedi. TZOB Genel Başkanı Bayraktar, tarımda kendi hesabına çalışan kadın sayısının 240 bin, ücretli veya yevmiyeli çalışan kadın sayısının 279 binde kaldığına işaret ederek, “İşveren olarak tarımda istihdam edilen kadın sayısı 7 bini ancak buluyor. 2017 Ekim ayı verilerine göre, tarım istihdamında yüzde 84.5 olan kayıt dışılık oranı, erkeklerde yüzde 76.3’te kalırken, kadınlarda yüzde 94’e ulaşıyor. Tarımın yükünü kadınlar çekiyor. Üstelik ücret almıyorlar, gelir elde etmiyorlar, yüzde 94’ü de kayıt dışı çalışıyor. Bu oranının düşürülmesi gerekiyor. Bunun yolu, kadın çiftçilere pozitif ayrımcılıktan geçer. Kadın çiftçilerin sosyal güvenlik primlerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanmalı, her yıl için 90 gün, 4 yıla 1 yıl hesabıyla yıpranma payı getirilmeli” diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler