3 bakan değişti ama hükümetin ‘müjde’si kâğıtta kaldı

3 bakan gitti, aradan 2.5 yıl geçti, sistem değişti, ama hükümet memurlara üstelik yasa ile verdiği yarı zamanlı çalışma hakkını uygulamaya geçiremedi.

Yayınlanma: 08.08.2018 - 21:12
Abone Ol google-news

Hükümet Şubat 2016’da Devlet Memurları Yasası’na eklediği çocuğu olan memur anne ve babalara yarı zamanlı çalışma hakkını aradan 2.5 yıl geçmesine karşın uygulamaya geçiremedi. Bu sürede 3 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı değişti ancak yönetmelik yayımlanamadı. Kamuoyuna “müjde” olarak sunulan düzenleme üstelik yasa maddesi olmasına karşın kâğıt üzerinde kaldı. Düzenlemenin yakın bir zamanda çıkarılacağına dair de hiçbir işaret yok.
Hükümet, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nda 2016 yılında değişiklik yaptı. Meclis’te 29 Ocak 2016 tarihinde kabul edilen yasa 10 Şubat 2016 tarihinde de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yasaya madde eklendi

Tam ismi “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” olan “torba yasanın” 10. maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’na “Ek madde 43” eklendi. “Doğum sonrası yarım zamanlı çalışma” başlıklı maddeye göre, doğum yapan memur anneler ya da eşi doğum yapan memur babalar, doğum sonrası izinlerin bitiminden itibaren çocukları mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi izleyen ay başına kadar olan dönemde haftalık çalışma saatlerinin normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesini talep edebileceklerdi. Bu haktan ya anne ya da baba yararlanabilecekti. Anne ya da baba, çocuğu ilköğretime başladıktan sonra da normal zamanlı çalışmaya dönebilecekti. Haktan yararlanan memura bu sürede mali hakları ile sosyal yardımların da yarısı verilecekti. Derece yükselmesi ile kademe ilerlemesi için de bu şekilde çalışılan dönemdeki hizmet süreleri “yarım” olarak dikkate alınacaktı.

Üzerinden 2.5 yıl geçti

Maddenin sonunda, “yarım zamanlı çalışma hakkının kullanımına ilişkin usul ve esaslar ile bu haktan yararlanamayacak memurları, hizmet sınıfı, kadro unvanı, kurum veya teşkilat bazında birlikte veya ayrı ayrı belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir” ifadesi yer alıyordu. Buna göre haktan yararlanacak memurların hükümet tarafından belirlenmesi gerekiyordu. Ancak yasanın TBMM’de kabul edilmesinin üzerinden 2.5 yıl geçmesine karşın hükümet memurlarla ilgili yönetmeliği bir türlü yayımlayamadı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesiyle yeni Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk oldu. Selçuk’un göreve başlamasının üzerinden de yaklaşık 1 ay geçti, yönetmelik hâlâ çıkarılamadı. Oysa çok sayıda memur bu düzenlemenin çıkmasını bekliyor. Hükümetin 100 günlük icraat programında da düzenlemenin çıkacağına dair herhangi bir madde yer almadı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler