3 bin kişi kolon kanserinden yaşamını yitiriyor
Türkiye’de her yıl 6 bine yakın kişi kolon (kalın bağırsak) kanserine yakalanıyor ve bunların yarısı hayatını kaybediyor.
Uzmanlar, beslenme biçimi, alkol ve sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, kalsiyum eksikliği, genetik faktörler gibi nedenlerin kolon kanseri riskini arttırdığını, başlangıç aşamasında çok belirti vermeyen hastalıkta özellikle 40 yaşından sonra yılda bir kez “dışkıda gizli kan tayini” testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi taraması yapılması gerektiğinin önemine dikkat çektiler.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süphan Ertürk, “Posalı gıdalar, sebze-meyve, kepek ekmeği ile beslenmeye özen göstermeli, çok fazla hayvansal gıdalar ve yağlar tüketmemeli, tütsülenmiş gıdalardan uzak durmalıyız” dedi.
Anne karnından önce başlıyor
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erkan Topuz ise kanserden korunmaya, anne karnından bile önce başlanması gerektiğini belirterek “Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler en az bir yıl öncesinden organik diyete girmeli” dedi. Topuz, kadınlarda meme, erkeklerde prostat, akciğer ve kolon kanserlerinin ilk sıralarda yer aldığına dikkat çekerek, “Erken tanı ve teşhis ile tedavi ve tedavi sonrası çok önemlidir. Kanser tedavisi pahalıdır, oysa çok daha ucuz maliyetlerle korunulabilir” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı