3 polis hakkında "işkence" iddiasıyla dava açıldı

Antalya'da 2006 yılında suç örgütüne yönelik bir operasyonda gözaltına alınan Murat Ali Özçini ile Şenol Polatçı'ya gözaltında işkence yaptıkları iddia edilen 3 polis hakkında ''işkence yapma'' iddiasıyla 3'er yıldan 12'şer yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Yayınlanma: 22.01.2009 - 09:17
Abone Ol google-news

Çağdaş Hukukçular Derneği Antalya Şube Başkanı Münip Ermiş yaptığı yazılı açıklamada, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Organize Suçlar Büro Amirliği ekiplerinin 2006 Şubat ayında düzenledikleri suç örgütüne yönelik operasyonunda gözaltına alınan Murat Ali Özçini ve Şenol Polatçı'ya işkence yaptıkları iddiasıyla 3 polis memuru hakkında dava açıldığını bildirdi.

O dönemde gözaltına alınan Murat Ali Özçini'nin testislerinin dava açılan polisler tarafından patlatıldığını iddia eden Ermiş, ''Murat Ali Özçini'ye gözaltı sürecinde yapılan işkence tam anlamıyla dehşet vericidir. İnsanlığın bittiği noktayı merak edenler bu davayı ibretle takip etmelidir'' dedi.
 

Savcılığın iddianamesi

Öte yandan, söz konusu ''gözaltında işkence'' iddialarına yönelik soruşturma sonucu Antalya Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianame, Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, Organize Suçlar Büro Amirliği ekiplerince V.S'nin liderliğinde suç örgütü kurulduğu iddiasıyla 21 Şubat 2006 tarihinde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Murat Ali Özçini ile Şenol Polatçı'ya gözaltında işkence yapıldığına yönelik iddialar ve Özçini'nin avukatının başvurusu üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Özçini'nin polislerce yapılan sorgusunda, ''yere çırılçıplak yatırıldığı, tehdit ve hakaretlere maruz kaldığı ve testislerinin patlatıldığı'' iddialarını, tutuklandıktan sonra cezaevinde, dönemin Antalya Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Münip Ermiş'e ilettiği belirtilen iddianamede, Adli Tıp Kurumu'nun gözaltı sürecindeyken şikayetçinin testislerinde tespit edilen yırtılmaya ilişkin bulgusu ile o dönemde sevk edildiği Antalya Devlet Hastanesi uzmanının teşhisine yer verildi.
 

Fotoğraftan teşhiş

Savcılığın soruşturması kapsamında, Murat Ali Özçini'nin, kendisine gözaltında sorgu işlemini uygulayan polisleri, fotoğraflarından cezaevinde teşhis ettiği belirtilen iddianamede, Şenol Polatçı'nın da aynı polisler hakkında işkence iddiasında bulunduğu ifade ediliyor.

İddianamenin son bölümünde, polis memurları Bilal Ö, Hamdi T ve Ayhan K'nin, Murat Ali Özçini'nin beyanları ve raporu dikkate alındığında, ''soyundurularak çıplak bırakılması, hayalarının atletle sıkılması ve testislerinin yırtılması ile su tutulması'', Şenol Polatçı'nın da, ''çıplak bırakılması, hayalarının atletle sıkılması ve su tutulması''na yönelik eylemlerle ilgili ''işkence yapma'' suçlamasıyla yargılanmaları talep edildi.

Savcılık, tutuksuz yargılanacak polisler hakkında iddia konusu eylemlerle ilgili 3'er yıldan 12'şer yıla kadar hapis cezası talep etti. Sanık polisler 5 Mart'ta yapılacak ilk duruşmayla hakim karşısına çıkacak.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler