'3. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu'

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İrfan Emekçi, ülke genelinde deniz kaplumbağası yuvalama alanının 20'ye ulaştığını, buraların korunmasına yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.

'3. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.12.2009 - 12:49

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İrfan Emekçi, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Yenişehir Yerleşkesi'nde düzenlenen ''3. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu''nun açılış konuşmasında, Türkiye'nin Akdeniz havzasındaki diğer ülkelere göre çok fazla yuvalama alanına sahip olduğunu söyledi. Bakanlık olarak deniz kaplumbağalarına çok önem verdiklerini, yapılan her türlü etkinliğe desteklerinin de bunun en güzel ispatı olduğunu ifade eden Emekçi, imzaladıkları uluslararası sözleşmelerle de deniz kaplumbağalarının korunmasını sağlayacaklarını taahhüt ettiklerini vurguladı.

En batıda Ekincik, en doğuda ise Samandağ'da olmak üzere 20 kumsaldaki yuvalama alanlarının korunmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini dile getiren Emekçi, özellikle Doğu Akdeniz'de yuvalama yapan yeşil deniz kaplumbağalarının önemine dikkati çekmek için ''2. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu''nda alınan karar çerçevesinde, etkinliğin 3'üncüsünü Mersin'de yaptıklarını belirtti. Koruma çalışmaları sırasında bilimsel verilere çok önem verdiklerini vurgulayan ve bu kapsamda bilim insanlarının desteklerini isteyen Emekçi, uzun süredir devam eden yuvalama kumsallarındaki sürekli olarak koruma ve izleme çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti.

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Komisyonu Daire Başkanı Ali Mennan Mennanoğulları ise 3 tarafı denizle çevrili olan Türkiye'nin eşsiz bir doğaya ve biyolojik çeşitliliğe sahip bulunduğuna dikkati çekti. Bu çeşitlilik içerisinde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan başta deniz kaplumbağaları olmak üzere tüm hayvanların korunmasına yönelik yapılan çalışmaları anlatan Mennanoğulları, Mersin'de deniz kaplumbağaları için rehabilitasyon merkezi kurulmasına yönelik girişimlere başladıklarını sözlerine ekledi.
 

7 türden 3'ü kırmızı bültende

WWF-Türkiye Doğal Hayatı Koruma Müdürü Sedat Kalem de deniz kaplumbağalarının yaklaşık 110 milyon yıldır dünyada var olduğuna işaret ederek, dünya genelindeki 7 türden 3'ünün kırmızı listeye göre tehdit altında olduğunu bildirdi. Yeşil kaplumbağaların da Akdeniz'de hızla tükenmeye başladığını gözlemlediklerini anlatan Kalem, caretta-carettaların dünyadaki en önemli yuvalama alanlarının Yunanistan ve Türkiye olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de yuvalama alanlarına yönelik ilk sistemli çalışmanın 1979 yılında başlatıldığını kaydetti. Gelinen noktada koruma ve araştırma çalışmalarının oldukça geliştiğini dile getiren Kalem, ''Hepimizin ortak amacı, söz konusu canlıların yaşatılmasıdır. Yuvalama alanlarında yürütülen çalışmalar da bunlardan en önemlisidir. Herkesin desteğiyle dünyanın en eski deniz canlısı yok olmasın istiyoruz'' diye konuştu.
 

Yeni yuvalama alanı

Vali Hüseyin Aksoy ise kentin bu alandaki potansiyeline işaret ederek, Mersin'in 4 yuvalama alanına sahip olduğunu bildirdi. Çalışmalar sayesinde kaplumbağaların 100. Yıl Parkı kumsalına da yumurta bırakmaya başladığını dile getiren Aksoy, ''Kentimizde 5. yuvalama alanını kazanmak istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürürken, Çevre ve Orman Bakanlığı ilgililerinden de destek istiyoruz'' diye konuştu.

Doğal hayatın korunması gerektiğini, bu konuda herkese görevler düştüğünü anlatan Aksoy, şunları kaydetti: ''Ancak doğal hayatı korurken, diğer alanların gelişimine de engel olmamalıyız. Öyle ki deniz kaplumbağalarının nesillerinin devamına çalışırken turizmin önünü tıkamamalıyız. Yani yapılan her çalışmanın doğal hayata getireceği zararların ve yararların karşılaştırılması gerekir ve sonuç olarak turizmin doğaya, doğanın turizme vereceği zararları yok ederek, gelişimi topyekun hale getirmeliyiz.''

MEÜ Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın da sempozyuma ev sahipliği yapmanın sevincini ve gururunu yaşadıklarını belirterek, kurum olarak doğanın korunmasına katkı sağlayacak bilim insanları yetiştirdiklerini vurguladı. Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Serap Ergene de sempozyumun 36'sı sözlü toplam 49 bildiri, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Bilim Komisyonu toplantısı, genetik konusunda workshop, 2 sergi ve alan çalışmalarıyla tamamlanacağını bildirdi.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Ahmet Ünal ise ülkelerin kalkınmasının doğal dengenin korunmasıyla doğru orantılı olduğuna işaret ederek, bu düşünceden hareketle Mersin'in doğal dengesinin korunmasına katkı sağlamaya devam edeceklerini kaydetti. Çok sayıda bilim insanı ile doğa severlerin katıldığı sempozyumda ABD'li bilim adamı Dr. Godfrey Matthew, ''Küresel Isınma ve Deniz Kaplumbağaları'' konulu sunum yaptı. Açılış konuşmalarının ardından gazeteci Mehmet Miras'ın fotoğraflarından oluşan sergi açıldı. Sempozyum 5 Aralık Cumartesi gününe kadar sürecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler