301 madencinin öldüğü Soma'da karar günü
301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamına ilişkin davanın 22. duruşması bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.
Soma'da 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği faciaya ilişkin davanın 22. duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. Sanıklar son savunmasını yapacağı duruşmadan karar çıkabileceği beklenirken madenci aileleri, avukatlar ve kitle örgütleri adalet için ailelere destek çağrısı yaptı.
DAVA ÖNCESİ YÜRÜYÜŞ
Soma'da Tren garının önünden başlayıp mahkeme önünde biten yürüyüşe EMEP, Haziran Hareketi ve ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başar Kafaoğlu, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Sosyal Haklar Derneği Başkanı ve eski CHP milletvekili Melda Onur, HDP İzmir Milletvekili Adayı ve HDP MYK Üyesi Serpil Kemalbay, HDP Manisa Milletvekili Adayı Sırrı Sakık ve madenci aileleri katıldı.
Duruşma öncesi 301 Madenci Aileleri Derneği basın açıklaması yaptı. Açıklamayı İsmail Çolak okudu. Çolak, 'Bu dava ailemizi, çocuklarımızı geri getirmeyecek biliyoruz ama bu dava sonucunda ortaya çıkacak adil bir karar bundan sonra yeni Somaların yaşanmaması için alınacak iş güvenliği tedbirlerinde emsal teşkil edecek. Bugün mahkemeden adil bir karar çıkmasını bekliyoruz' dedi.
MÜŞTEKİ AVUKATLARDAN MÜTALAAYA İTİRAZ
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde yaklaşık 3 yıldır devam eden Soma Maden kazasının ceza davasında 26 Mart tarihinde savcı tarafından verilen mütalaanın görüşülmesine devam ediliyor. Mahkemede söz alan müşteki avukatları mütalaanın suç vasıflandırmasının hatalı olduğu yönünde görüş bildirdi. Müşteki avukatları savcının sanıklar için istediği ‘olası kast’ suçlamasına karşı çıkarak bunun olası bir kasıt değil direk 'kasıt' olarak cezalandırılması gerektiğini söyledi.
Müşteki avukatlarının esas hakkındaki görüşlerinin ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Verilen aranın ardından duruşma sanıkların dinlemesiyle devam edecek.
51 SANIK YARGILANIYOR
Soma’da 2014 yılında meydana gelen ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği dava mart 2015’te mahkemenin iddianameyi kabul etmesiyle başladı. Aralarında Soma Patronu Can Gürkan’ın da bulunduğu 5’i tutuklu, 51 sanığın yargılandığı davada, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ise tutuksuz yargılanıyor.
Sanıklar daha önce olası kastla yargılanırken (Sanığın alacağı ceza ölen kişi sayısına çarpılır), davayı yürüten ve soruşturmaya hakim olan mahkeme heyeti 2 sene önce değişti. Mahkeme başkanlığına Afşin Elbistan B Termik Santralinin Çöllolar kömür sahasında yaşanan ve 11 işçinin yaşamını yitirdiği, 9 işçinin cenazelerinin ise halen toprak altında olduğu iş cinayeti davasında, sanıklara sadece para cezası veren Hakim Salih Pehlivanoğlu atandı. Aynı zamanda davanın savcısı da değişti. Yeni savcı aylar önce “Mütalaa açıklayacağım” demesine rağmen 1 sene 2 ay sonra mütalaasını açıkladı. Geçtiğimiz mart ayında görülen duruşmada savcı sanıkların bilinçli taksirle (Ölen kişi sayısına bakılmaksızın verilen, üst sınırı 22.5 yıl olan ceza) cezalandırılmasını istedi.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!