317 yıllık kemanla konser

Dünyaca ünlü keman virtüözü Jozsef Lendvay, 317 yıllık efsane Stradivarius kemanıyla Side 10. Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, antik tiyatroda bir konser verdi.

317 yıllık kemanla konser
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.09.2010 - 10:14

Ücretsiz konsere çoğunluğu turist olmak üzere kalabalık bir topluluk ilgi gösterdi. Müzik dünyasının en özel enstrümanlarından olan ve dünya çapında sadece 700 adet bulunan efsane Stradivarius keman Lendvay'in ellerinde ses bulurken, sanatçıya Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşlik etti. Orkestrayı müzik direktörü ve orkestra şefi Orhan Şallıel yönetti.

Lendvay, konserde Çaykovski'nin keman konçertosuna hayat verdi. Sanatçı, konserine Moris Ravel'in dünyada en çok talep gören eserlerinden biri olan ''Bolero'' ile devam etti.

Keman virtüözü Jozsef Lendvay, konserden sonra gazetecilerle yaptığı sohbette, daha önce Aspendos'ta bulunduğunu, Side'ye ise ilk kez geldiğini söyledi. Side antik tiyatroda ortamın çok güzel olduğunu belirten Lendvay, sanatseverlerin konsere gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gazetecilerin konserde Çaykovski çaldığına değinmeleri üzerine Lendvay ''Çaykovski'nin müziği yumuşak, kulağa hoş gelen, romantik ve üstelik tatile gelmiş insanları rahatlatacak bir müzik. Çaykovski, dinleyenlere bir tepsi baklava gibiydi'' dedi.

Lendvay, kemanıyla ilgili sorulara, ''Kemanım eski, ama konser verdiğimiz tiyatro kadar eski değil. Ama ahşap bir saz için epeyce eski sayılır. 300 yılı devirmiş ve birçok insan görmüş. Birçok hikayesi olan bir enstrüman. Çıkardığı ses büyüleyici'' diye konuştu.

Jozsef Lendvay, kullandığı kemanın tarihçesi ile ilgili soruya ise, ünlü besteci Johannes Brahms'ın ilk sonatını bu kemanla seslendirdiğini, kemanın uzun süre Almanya'da kaldıktan sonra son 50 yılını Chicago'da bir müzede geçirdiğini, kemanı satın alan bir Alman işadamının yalnızca çalmak üzere kendisine verdiğini ifade etti.

Müzik dünyasında, sesi ve titiz işçiliğiyle benzersiz ve mükemmel bir enstrüman olarak nitelenen Stradivarius kemanlar, İtalyan Antonio Stradivari'nin el yapımı olma özelliğini taşıyor. Stradivarius kemanlarından biri, 2006'da Christie's müzayede evindeki açık artırmada 3 milyon 540 bin dolara satılmıştı. Stradivarius kemanların bazıları özel koleksiyonlarda bulunuyor, ikisi ise İspanya'daki Royal Palace ve Berlin'deki Musik Instrumenten Museum'da sergileniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler