"3G baz istasyonu sayısını ne kadar arttıracak?"
CHP'li Yılmaz Ateş, cep telefonu kullanımının artmasıyla baz istasyonu sayısının arttığını belirterek Başbakan Erdoğan'a " 3G teknolojisine geçilmesi ile baz istasyonu sayısı ne olacaktır? İllerimize göre dağılımı ne olacaktır? "diye sordu.
CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Türkiye'de cep telefonu kullanımının artmasıyla baz istasyonu olarak bilinen cep telefonu aktarıcılarının sayısının da arttığını söyledi. Artan talebi karşılamak amacıyla, GSM iletişimin kapsama alanını genişleten ve mikrodalga yayan cihazların çevreye ve insan sağlığına zararlarının göz ardı edildiği, okul, hastane ve evlerin çatısına yerleştirildiğini belirten Ateş, şunları söyledi:
"Son günlerde ulusal basınımızda yer alan haberlerde, GSM iletişiminde üçüncü nesil (3N) teknolojisine geçilmesiyle, halen bir baz istasyonun yeterli olduğu her saha için dokuz adet daha baz istasyonu kurulması gerektiği vurgulanmaktadır. Daha çok baz istasyonunun daha çok radyasyon, daha çok manyetik kirlilik anlamına geldiğine dikkat çekilirken, 3G teknolojisinin hem insan hem de çevre sağlığı açsından büyük riskler taşıdığı ifade edilmektedir. Bununla birlikte İsveç'te 3N/ 3UMTS sistemi üzerine yapılan incelemeler, 'Baz istasyonuna ilk 300 metre mesafede oynayan çocukların, diğer çocuklara oranla yüzde 500 daha fazla kanser olma riski taşıdıklarını, bu nedenle okul, hastane, park gibi alanların çevresinde kesinlikle baz istasyonu ve yüksek gerilim hattı bulundurulmasına izin verilmediği bilgisine yer verilmektedir."
Ateş, Başbakan Erdoğan'a yönelttiği soru önergesinde toplam baz istasyonu sayısı ve illere göre dağılımını sorarken, 3G teknolojisiyle baz istasyonu sayısının ne ölçüde artacağı sorusunu da yöneltti. Ateş, ayrıca "Baz istasyonlarının il ve merkez ilçeler itibariyle, konut, okul, okul bahçesi, kreş, hastane öğrenci yurdu vb. yerlere göre dağılımı nedir? Baz istasyonlarının insan ve çevre sağlığı konusunda toplumda yarattığı tedirginlik bilinmektedir. Bu konuda ayrı tarihlerde verilen soru önergelerine rağmen baz istasyonlarının konut, okul, okul bahçesi, kreş, hastane, öğrenci yurdu vb. yerlere göre dağılımı neden verilememektedir? Vatandaşlarımızdan ve kamuoyundan saklanan bir durum mu söz konusudur? Vatandaşlarımız tarafından mahalle, apartman, okul gibi alanlarda bulunan baz istasyonlarının kaldırılması konusunda bu güne kadar yapılan başvuru sayısı nedir? Bu başvururlardan kaçı değerlendirilmiştir? Bu kapsamda kaldırılan baz istasyonu var mıdır? Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin 'baz istasyonunun yaydığı radyasyonun referans değerlerinin altında olsa bile meskun alanlarda yarattığı radyasyondan dolayı, bu alanlarda uzun süreli radyasyona maruz kalacak insanların sağlığının olumsuz yönde etkileneceğine'' ilişkin kararı bilinmektedir. Bu karara rağmen meskun alanlarda yeni baz istasyonu kurulacak mıdır? Söz konusu alanlarda bulunanlarla baz istasyonlarıyla ilgili nasıl bir düzenleme yapılacaktır? Baz istasyonlarının etki alanı içinde yaşayan vatandaşlarımızın başta kanser olmak üzere, yakalanma riski bulunan hastalıklara ilişkin olarak yapılan bir çalışma var mıdır? Sonuçları nedir?"
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi