'4+4+4' tartışmalarla başladı

Meclis Genel Kurulu'nda, kamuoyunda 4+4+4 olarak adlandırılan İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.

'4+4+4' tartışmalarla başladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.03.2012 - 13:08

Meclis Genel Kurulu'nda, AKP'nin, 4+4+4 teklifi görüşmelerine 27 Mart Salı günü başlanması ve Meclis'in çalışma takvimine ilişkin grup önerisi kabul edildi.

AKP'nin grup önerisinin kabul edilmesinin ardından Genel Kurul'da, 4+4+4 teklifinin görüşmelerine geçildi.

27 maddelik teklif temel kanun olarak görüşülecek. Buna göre, 1. bölümde 1-13. maddeler, 2. bölümde 14-27. maddeler ele alınacak.

Teklif üzerindeki görüşmeler başlanmadan önce CHP, MHP ve BDP itiraz etti. Muhalefet partileri teklifin görüşülemeyeceğini belirterek tepki gösterdi.  Açılan usul tartışmasının ardından teklifin görüşmelerine saat 22.25'te geçildi.

Küfür gerginliği

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu ile AKP Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu arasında, ''küfür'' tartışması yaşandı.

Genel Kurul'da, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifinin görüşülmesi için Hükümet ve Komisyon üyeleri yerini aldı.

Bu arada, ayağa kalkan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Komisyon raporunda, bazı üniversitelerin adlarının değiştirilmesine ilişkin bölümde, ''Alparslan Türkeş'' adının yer almadığını ayrıca, bir kanun tekliflerinin de raporda dikkate alınmadığını öne sürdü. Vural, ''Bizim tekliflerimizi buraya alınmamış. Sadece AKP Grup başkanvekillerinin tekliflerinden bahsediyor. Bu rapor falan değil yok hükmünde'' ifadesini kullandı.

Vural'ın konuşması üzerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise tüm tekliflerin birleştirildiğini ve yeni bir teklif ortaya çıkarıldığını anımsattı. Canikli, ''Birleşime giren tekliflerin bu anlamda bir hükmü kalmaz. Bugüne kadar ki tüm uygulamalar böyledir. Artık harmanlanmıştır teklif. Bu artık yeni bir teklif'' diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de komisyonlarda milletvekillerinin söz hakları bulunduğu ancak ilgili komisyonda bu hakkın kullandırılmadığını ileri sürdü. Hamzaçebi, şöyle devam etti:
''Son gün tutanaklarına bakılırsa bu tespit edilebilir. Komisyon raporunda yer alan açıklamalar, AKP Grubu'nun düşünceleri. Yani CHP'nin görüşleri AKP ile aynı mıdır? '8 yıllık kesintisiz eğitimin amaçlarına ulaştığı söylenemez' diyor. Yani bizim görüşümüz bu mudur? Bizim orada ifade ettiğimiz görüşler farklıdır. '8 yıllık eğitimle gelinen nokta yeterli değildir' deniliyor. Bu bizim görüşümüz mü? Bu komisyon raporu dikkate alınarak görüşmenin yapılması mümkün değildir.''

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Nabi Avcı da Canikli'nin ifadelerinin doğru olduğunu belirterek, ''Komisyon iradesini, kabul ettiği metin üzerinde göstermiştir. Parlamento teamülleri de bu çerçevede işlemektedir. Komisyon raporu bir tutanak özeti değildir'' dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da Komisyon raporu içerisinde bilgilerin gerçekleri yansıtmadığını öne sürdü.

Komisyon Başkanı Avcı'ya tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de ''Ben onun yerinde olsam o tutanakları yemem. Tutanaklar hiçbir Komisyon Başkanı'nın vicdanından önemli olamaz. Hiçbir sayısal çoğunluk vicdandan güçlü olamaz. Eğer Komisyon Başkanı'nda vicdanın zerresi varsa'' diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Yakut, tartışmaların sürmesi üzerine konuya ilişkin usul tartışması açtı.

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, söz alarak, her teklifin dikkate alındığını ve rapora derc edildiğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler