"4/C'lilere ayrımcılık yapmayın"

Hükümetin seçim öncesinde yayımladığı Kanun Hükmünde Kararname ile 4/B'li sözleşmeli çalışanları kadroya geçirmesi, ancak bu haktan 4/C'li sözleşmelileri muaf tutmasına emek örgütleri tepki gösterdi. Sendikalar, yaptıkları ortak açıklamada, 4/C kapsamında istihdam edilenlerin kadroya alınmamasının "ayrımcılık" olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 11.06.2011 - 06:54
Abone Ol google-news

Bağımsız Yapı İmar-Sen Genel Başkanı Bayram Zengin, Bağımsız Büro Sen Genel Başkanı Remzi Kızılkaya ve SÖZ-DER (Sözleşmeli 4 C Mağdurları Derneği) Genel Başkanı Erkan Börekçi,  yaptıkları ortak açıklamada, 4/C kapsamında istihdam edilenlerin kadroya alınmamasının "ayrımcılık" olduğunu belirtti. Hükümetin 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 4/B kapsamında istihdam edilenleri kadroya geçirmesinin "kanayan bir yaranın tedavisi için" olumlu bir gelişme olduğu dile getirilen açıklamada, yüz binlerce sözleşmeli personelin bu sevinci yaşamakta olduğu, ancak belediyeler ve il özel idarelerinde çalışanların kapsam dışında tutulmasının ise Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu vurgulandı. Kararname dışı bırakılan sözleşmeli personel kadar 4/C kapsamında istihdam edilen ve yıllardan beri "ayrımcılığa" tabi tutulan özelleştirme mağdurlarının yarasına neşter vurulmasının zamanının geldiğinin belirtildiği açıklamada, "Sayıları 44 bin kişiyi aşan özelleştirme mağdurları, işyerleri kendi iradeleri dışında özelleştirilmiş ve işsiz kalmışlardır. Yılların birikimlerini, tecrübeleri bir kanara fırlatılarak mesleklerini kaybetmiş, vasıfsız işçi pozisyonuna düşürülmüşlerdir" ifadeleri kullanıldı.
 

"4/C'liler anayasanın eşitlik ilkesi gereği kadroya alınmalı"

Sözleşmelilerin aile yardımı başta olmak üzere birçok sosyal hak ve yardımdan mahrum bırakıldıklarının ifade edildiği açıklamada, "Damga Vergisi muafiyetinde bile ayrımcılığa tabi tutulmuşlardır. Ücretleri yarıya düşürülmüştür. Kamu görevlisi sayılmalarına rağmen, diğer kamu görevlilerinin yararlandığı sosyal hak ve yardımlarda ayrımcılığa tabi tutulmaları Anayasanın eşitlik ilkesine açıkça aykırılık içermektedir. Hükümetin, 632 sayılı KHK ile sözleşmeli personele yaşattığı sevinci, yeni bir KHK ile özelleştirme mağdurlarına da sağlamasını bekliyoruz. Bu özelleştirme mağdurlarının en tabii hakkıdır" denildi.
Özelleştirme mağdurlarının birikimleri, tecrübeleri ile kadroya geçmeyi hak ettiklerini ifade edildiği açıklamada, özelleştirme mağdurlarının kendileri kadar eş ve çocuklarının da mağdur olduğunun altı çizilerek, "Bir kere daha Sayın Başbakana hatırlatmak istiyoruz: Özelleştirme mağdurları bu ülkenin üvey evladı değildir. Düzenlenecek bir Kanun Hükmünde Kararname ile 4/C kapsamında istihdam edilenler hakkaniyet gereği, Anayasanın eşitlik ilkesi gereği kadroya alınmalıdır" ifadesi kullanıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler