5 aylık prim üretimi 18 milyara dayandı
2016’nın ilk beş ayında prim üretimi yüzde 36 artarak 17.5 milyon TL’ye yükseldi. En yüksek artış hayat dışında gerçekleşti
Bu yılın ilk beş ayında prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 arttı ve 17.3 milyar TL’ye yükseldi. Hayat dışında üretim 15.5 milyar TL, hayat branşındaysa 1.8 milyar TL oldu. Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) verilerine göre, hayat dışı kaleminde artış oranı yüzde 38.5 olurken, hayatta ise söz konusu artış oranı yüzde 17.8 olarak gerçekleşti.
Yatarak tedavide patlama
Prim üretiminde alt branşlara bakıldığında ise kaza sigortası prim üretiminde yüzde 22 artarak 466 milyon TL’den 572 milyon TL’ye yükseldiği görülüyor. Bu kalemde uçak yolcu kaza sigortası ve uzun süreli ferdi kaza sigortasında düşüş yaşandı. Düşüş oranları sırasıyla yüzde 16.9 ve yüzde 18.2 olarak gerçekleşti. Hastalık ve sağlık sigortası prim üretiminde yüzde 22 artış görüldü. Bu kalemde en yüksek artış, tamamlayıcı sağlık sigortası prim üretiminde yaşandı. Yatarak tedavi sigortası prim üretiminde ise artış oranı yüzde 241 olarak gerçekleşti. Yangın ve doğal afetlerin prim üretimi sınırlı kaldı. Bir önceki yılın ilk beş ayında 1.8 milyar TL olan prim üretimi, 2 milyar TL sınırına dayandı. Bu kalemde en yüksek artış deprem ve sel dışındaki doğal afet sigortaları prim üretiminde görülürken üretimi tek düşen kalem ise ticari yangın sigortası üretimi oldu.
Genel zararlara yönelik yapılan sigorta prim üretiminde de artış devam etti. Yüzde 28.5 artan prim üretimi, 2 milyar TL’yi geçti. Devlet destekli kümes hayvan hayat sigortası prim üretimi yüzde 168’lik artış ile bu kalmede ilk sırada yer aldı. Düşen kalemler incelendiğinde ise su ürünlerine yönelik yapılan genel zarar sigortasında 5 ayda hiç sigorta yapılmadığı görüldü. Bu kalemde düşüş oranı yüzde 100 oldu.
Kredide düşüş eğilimi sürdü Ocak-Mayıs 2016 döneminde finansal nitelikli sigortaların prim üretiminde düşüş görüldü. 2015’in ilk 5 ayında 73.5 milyon TL olan prim üretimi, bu yılın aynı döneminde yüzde 15 gerileyerek 66 milyon seviyesine düştü. Kredi sigortası toplam prim üretimi ise yüzde 13 düşüş ile 81.8 milyon TL ’ye geriledi. Trafik ikiye katlandı Prim üretiminde yüzde 22.2’lik oran ile en yüksek paya sahip olan kara araçları sorumluluk sigortaları prim üretimi yüzde 116 arttı ve 2.5 milyar TL ’den 5.4 milyar TL ’ye yükseldi. Bu kalemde en yüksek artış yüzde 130.7’lik artış ile zorunlu trafik sigortalarında görüldü. Trafik sigortasında teminat adedi 6 millyon 713 bin 706 olurken, prim üretimi de 5 milyar 96 milyon TL ’ye yükseldi. Bu kalem sektörün en sıkıntılı alanı. Sigortacılık sektörü, 2015’te bu kalemde 2.1 milyar TL zarar açıklamıştı. Bu rakam son 10 yılın en yüksek zararı. |
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Emekliye iyi haber yok!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev