"5 kişiden 1'nin sosyal güvencesi yok"

Nüfusbilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Hilal Özcebe, Türkiye'de 4 milyon 47 bin 214 kişinin devlet tarafından bilinen bir sosyal güvencesi bulunmadığını ifade etti.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.12.2009 - 10:48

Özcebe, 10 Aralık ''Dünya İnsan Hakları Günü'' dolayısıyla yaptığı açıklamada, sağlık düzeyini etkileyen etmenlerin başında sosyal koşullar önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Birçok sağlık sorununun özellikle gelir düzeyi düşük olan kişiler arasında daha sık görüldüğünü ifade eden Özcebe, ekonomik koşulların iyi olmamasının hem kişisel ihtiyaçların karşılanamamasına hem yeterli beslenememeye hem de düşük yaşam koşullarında yaşanmasına neden olduğunu kaydetti. Bu koşullarda hastalanan bir kişinin, sağlık kuruluşlarına başvurabilme ve tedavi olma hakkına sahip olması ile ilgili sorunlar yaşayabildiğini anlatan Özcebe, şu bilgileri verdi:

''Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre, ülkemizin 2008 yılı sonundaki toplam nüfusu 70 milyon 586 bin 256'dır. Nüfusumuz içinde halen sosyal güvence ile çalışan kişi sayısı 15 milyon 258 bin 608 olup, sosyal güvenlik kapsamında aylık alan kişi sayısı 8 milyon 746 bin 703'tür.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2008 yılı kayıtlarına göre, çalışan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu ve sosyal güvenceye sahip olan toplam kişi sayısı ise 33 milyon 198 bin 213'tür. Bu şekilde ülkemizde sosyal güvenceye sahip olan toplam kişi sayısı 57 milyon 203 bin 524'tür. Yani bu sayılar bize ülkemizde yaşayan her 10 kişiden 8'inin sosyal güvencesinin olduğunu göstermektedir.''

Yeşil kartlılar

Özcebe, ''Sağlıkla ilgili sorunların belirli koşullarda tedavisini sağlayan yeşil kart uygulamasından yararlananların sayısının da 2008 yılı kayıtlarında 9 milyon 337 bin 850 kişi olduğunu'' ifade ederek, bu sayının toplumun yüzde 13'ünü oluşturduğunu belirtti.

Yeşil kart alınabilmesi için kişinin yoksul olması ve bu durumun yerel idari amir tarafından onaylanması gerektiğini ifade ederek, devlet tarafından yeşil kart sahibi olan hastaların belirli koşullarda tedavi harcamalarının karşılandığını kaydetti.
''Türkiye'de maalesef her 100 kişiden 13'ü sağlıkla ilgili sorununu çözebilmek için gerçekten yoksul olduğunu beyan etmektedir'' diyen Özcebe, şu bilgileri verdi:
''Diğer taraftan, ülkemizde 4 milyon 47 bin 214 (toplam nüfusun yaklaşık yüzde 6'sı) kişinin ise devlet tarafından bilinen herhangi bir sosyal güvencesi bulunmamaktadır.
Bütün bu sayılar göstermektedir ki, ülkemizde her 5 kişiden 1'i yaşamıyla ilgili herhangi bir sorunla karşılaştığında güvence altında olmadığı için sorun yaşamaktadır. Sosyal güvencesi olmayan her 10 kişiden 3'ünün ek olarak hastalık halinde tedavi kurumlarına ulaşabilme koşulları ise bilinmemektedir.''

Özcebe, insanların refah içinde yaşayabilmeleri için temel haklardan birinin ''sosyal güvenceye sahip olma hakkı'' olduğunu belirterek, ''Nüfusbilim Derneği olarak, devletin halkının refah içinde yaşamasına ilişkin sayılar konusunda daha duyarlı olması ve tüm olanakları sağlamasını talep ediyoruz'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon