50 milyon metreküp toprağın altındalar
Kahramanmaraş'ta Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan alanda meydana gelen göçükte kaybolan 9 kişiyi arama kurtarma çabaları devam ediyor.
Valilik Kriz Merkezinden yapılan açıklamaya göre, göçükte kendisinden haber alınamayan 9 kişinin bulunması için Adana, Diyarbakır, Malatya, Gaziantep ve Kahramanmaraş arama kurtarma ekiplerinden oluşan 87 kişi, helikopterler aracılığıyla bölgeye indirildi.
Arama kurtarma çalışmaları firmaya ait 10 kılavuz eşliğinde yapılıyor. Ayrıca, Genelkurmay Başkanlığına ait 2 helikopter tarafından bölge havadan sürekli taranıyor. Diyarbakır Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğünden bölgeye sevk edilen detektörler ve arama köpeği uzmanları eşliğinde çalışmalara devam ediliyor. Ankara MTA'dan 7 kişilik uzman ekip de olay mahallinde arama kurtarma çalışmalarına destek veriyor.
50 milyon metreküp toprağın altındalar
Göçüğün meydana geldiği alanda arama kurtarma ekiplerince yapılan çalışmaları inceleyen TBMM Başkanvekili ve AKP Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, 9 kişinin kurtarılması için 100 kişilik uzman ekibin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirtti.
Pakdil, gazetecilere çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
''Dün yaşanan ve 50 milyon metreküp civarında toprağın kaydığı göçük alanında 10 işçi arkadaşımızın olduğu tespit edilmişti. Haber alınamayan 10 işçiden Ruşen Demir'in cenazesine ulaşıldı. Diğer kayıp kişilerin bulunması için ise arama ve kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor. Orada çok sayıda arama ekibi var ve köpeklerle de bu işlem sürüyor. Ayrıca helikopterlerle havadan da tarama yapılıyor.''
Göçük altında kalan işçiler için umutlarını kesmediklerini anlatan Pakdil, ''Bizler inanan insanlarız ve Allah'tan umudumuzu kesmedik'' diye konuştu.
Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünden gelen 3 kişilik uzman ekibin, Afşin-Elbistan B Termik Santrali kömür üretim sahasındaki göçükte üç aşamalı bir çalışma yapacağını da belirten Pakdil, ''Birincisi yer radarıyla arama, ikincisi elektromanyetik dalgalarla, üçüncüsü toprak katmanlarına bakarak çalışma yapacaklar. Devletimizin bütün imkanlarını, teknik imkanlarını kullanıyoruz. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor'' dedi.
Dozere ulaşıldı
Göçük altında kalan 9 işçiye ulaşabilmek için arama kurtarma çalışmaları ekipler halinde gerçekleştiriliyor.
Sivil savunma ve AKUT'tan oluşan birinci ekibin çalışmaları sırasında göçük alanında toprak altında kalan bir dozer bulduğu, arama kurtarma köpekleri eşliğinde canlı araması yapıldığı, ancak sonuç elde edilemediği belirtildi.
Bu arada, birinci ekibin mola vermesi üzerine ikinci ekip çalışmalara başladı.
Kömür üretim sahasında dün saat 10.11'de meydana gelen göçükte, Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat ve Halil Tatlı kaybolmuştu.
Göçük nedeniyle hafif şekilde yaralanan 7 işçinin sağlık durumunun ise iyi olduğu açıklandı.
Ailelerin bekleyişi sürüyor
Göçük altında kalan 9 kişi arasında bulunan 31 yaşındaki topoğraf Tuğran Gökhan'ın yakınları gelecek ''iyi haber'' için bekliyor.
Bu arada, Gökhan'ın ilk çocuğuna hamile olan ve doğum yapmasına bir ay kalan eşi Leman Gökhan rahatsızlandı ve Afşin Devlet Hastanesine kaldırıldı.
5 yıl önce çaycı olarak işe girdiği ve çok sevdiği için topoğrafyayı öğrenerek bu bölümde çalışmaya başladığı belirtilen Gökhan'ın, 6 yıllık evli olduğu ve çocuk sahibi olmak için eşiyle tüp bebek tedavisi gördükleri öğrenildi.
Ruşen Demir toprağa verildi
Göçükte hayatını kaybeden 25 yaşındaki Ruşen Demir'in cenazesi Afşin Ulu Cami'de ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Afşin Asri Mezarlığı'na defnedildi.
Cenaze namazına TBMM Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Pakdil, AKP Kahramanmaraş milletvekilleri Mehmet Sağlam, Avni Doğan, Cafer Tatlıbal, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, siyasi partilerin il başkanları, daire amirleriyle çok sayıda yurttaş katıldı.
Demir'in yaklaşık 20 gün önce işe başladığı, biri 4 aylık diğeri 6 yaşında iki çocuğu olduğu öğrenildi.
"Devletin tüm imkanları seferber edildi"
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Alış ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkanı İsmail Aslan, düzenledikleri basın toplantısında çalışmalar hakkında bilgi verdi.
İlgili kurumların koordineli şekilde toprak altında kalanları bir an önce çıkarmak için çalıştığını ifade eden Alış, bu konuda devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini, hiçbir şeyden kaçınılmayacağını vurguladı.
Alış, santralleri faal tuttuklarını belirterek, şunları kaydetti:
''Çünkü kış aylarında donmalara karşı tesislerimizi korumak için şu anda A ve B Termik Santrali'nde birer üniteyi çalışır vaziyette tutuyoruz. Şu anda B Termik Santrali'nde bir üniteyi fuel oil ile çalıştırıyoruz. Diğer taraftan pazartesi günü A Termik Santrali'nde çalışan işçilerin bir bölümünü, B Termik Santrali'ndeki sahalardan kömür çıkarılması için kaydıracağız.''
Maden-İş Genel Başkanı Aslan da göçüğün büyük olduğuna işaret ederek, şöyle dedi:
''Bu tesiste sendikamıza üye 831 çalışan var. Bu bölgede bundan sonra çalışma olmayacak. Bizim için fabrikalar değil insanların canı önemli. Pazartesi gününe kadar Park tekniği kömür sahasında herhangi bir çalışma olmayacak. Sadece arama kurtarma çalışmaları olacak. Pazartesi gününden itibaren B Termik Santrali tamamen faal duruma geçirilecek. İşçi arkadaşlarımızdan anlayış bekliyoruz. Sendika olarak biz bu sıkıntıların, problemlerin giderilmesinden yanayız. İşçi arkadaşlarımızın bir an önce toprak altından çıkarılmasını bekliyoruz.''
2 skorsky görevlendirildi
Genelkurmay Başkanlığı'ndan göçük alanında yapılan çalışmalara ilişkin yapılan açıklamada, göçük nedeniyle havadan keşif ve arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere dün 2. Kara Havacılık Alay Komutanlığı/Malatya'dan 2 S-70 skorsky helikopteri görevlendirildiği duyuruldu.
Helikopterlerin faaliyetlerine dün saat 17.30'da son verdiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
''Yer yer kaymaların devam ettiği kömür havzasına yetkisiz kişilerin girmesini engellemek maksadıyla Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığınca kömür havzasının çevre emniyeti sağlanmıştır.
Kahramanmaraş ve çevre illerden kömür havzasına gelen arama kurtarma ekipleri gece arama kurtarma faaliyetlerine devam etmişlerdir. Bu kapsamda, gece görüş imkan ve kabiliyeti olan helikopterler bölgede meydana gelebilecek ihtiyaçlara gecikmeden reaksiyon gösterebilmek maksadıyla 10-11 Şubat 2011 gecesi kömür havzasına yakın bir bölgede beklemişlerdir.
Arama kurtarma helikopterleri 11 Şubat 2011 günü saat 06.30'dan itibaren bölgeye gelen arama kurtarma ekiplerini arama yapılacak bölgelere dağıtmışlardır. Helikopterler halen bölgedeki faaliyetlerine devam etmektedirler.''
İnceleme başlatıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,2ndan yapılan açıklamada ise söz konusu bölgede 6 ve 10 Şubat günlerinde meydana gelen heyelanla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak heyet kurulduğu, heyelanların nedenlerini ortaya çıkarmak üzere inceleme başlatıldığı duyuruldu.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı