50 yaşında formundan bir şey kaybetmedi

Barbie, Türkiye'ye seksenli yıllarda girdi... O günden beri de maddi olanaklarla sınırlı da olsa hemen her çocuğun evine girebilmeyi başardı. Benim ve kız arkadaşlarımın da birer Barbie'si vardı. Nedense büyük bir meseleydi Barbie sahibi olmak.

50 yaşında formundan bir şey kaybetmedi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.02.2009 - 09:57

Dayım Hindistandan bana Barbie getirdiğinde yaşadığım sevinci bugün bile hatırlıyorum. Oysa şimdi nerede olduğunu bile bilmediğim bir oyuncak bebekti işte. Bir yandan pek çok insana göre sadece bir bebek olmayan Barbie, bir kültür ikonu, anoreksiya ve tüketim çağrışımları yapan bir simgeydi.

Barbie asıl adıyla Barbie Millicent Roberts önümüzdeki haftalarda tam 50 yaşına giriyor. 9 Mart 1959da kız çocuklarıyla tanışan Barbie, 50 yılda dünyanın pek çok ülkesinde hatırı sayılır bir kültür ikonu. Türkiyede büyümekte olan kızları övmek, ince, güzel genç kadınları tasvir etmek için Barbie bebek gibibir deyim bile türetildi. Barbie 50 yaşına girdi girmesine de 50 yıldır süren tartışmaları bitecek gibi durmuyor. Barbienin vücut ölçüleri, giysileri çocuklara etkisi hep tartışıldı, davalara konu oldu. Peki bu 50 yılda Barbieye neler oldu?


Yetişkinler içindi ama...

Gelelim Barbienin tarihine. Mattel oyuncak firmasının kurucu ortaklarından Elliott Handlerın eşi Ruth Handler, kızı Barbaranın kağıt bebeklerle oynarken onlara yetişkin rolleri verdiğini fark eder. Bu arada çocuk oyuncaklarının çoğu çocuk temsilleriydi. Bunun pazarda bir boşluk olduğunu fark eden Handler, Mattel oyuncak firmasının kurucularından biri olan kocası Elliota yetişkin vücutlu bir bebek önerisini götürür.

Ruth Handler, 1956da kızı Barbara ve oğlu Kennethle birlikte çıktıkları bir Avrupa seyahatinde Bild Lilli adında bir Alman bebeğe rastlar. Yetişkin formundaki Lilli bebek tam da Handlerın kafasındaki bebektir. Birini kızına vermek diğerlerini de Mattele götürmek için üç Lilli bebek alır. Lilli, Die Bild Zeitung gazetesinde yer alan bir çizgi diziden uyarlanmıştır. Lilli çalışan, ne istediğini bilen ve bunu almak için gerekirse erkekleri kullanmaktan kaçınmayan bir karakterdir. İlk olarak Almanyada 1955 yılında satılan Lilli bebek yetişkinler için satılsa da asıl popülerliğini ayrı satılan giysi ve araçlarıyla gönüllerince eğlenen çocuklar arasında kazanır.

Amerikaya döndüklerinde Ruth, bebeğin yeniden tasarımı için Jack Ryan adında bir mühendisle birlikte çalışır ve bebeğin ismini kızının isminden ilham alarak Barbie koyar. Barbie ilk ortaya çıkışını 9 Mart 1959da Amerika Uluslararası Oyuncak Fuarında gerçekleştirir. Bu tarih ayrıca Barbienin resmi doğum günüdür. Mattel, Bild Lilli bebeğin haklarını 1964’de satın alır ve Lillinin üretimi durur. İlk Barbie bebek zebra desenli bir mayo giymiştir ve saçları at kuyruğu toplanmıştır. Hem sarışın hem de esmer olarak satışa çıkan bebek, Genç Moda Mankeniolarak sunulur. Giysileri Mattelin moda tasarımcısı Charlotte Johnson tarafından tasarlanmıştır. İlk Barbie bebekleri Japonyada elle yapılır, giysileri de Japonyada evde çalışanlar tarafından elle dikilir. İlk yılında 350 bin Barbie satılır.

Ruth Handler, Barbienin yetişkin görünümü çok önemsese de pazar araştırmalarından çıkan sonuca göre bazı aileler Barbienin hayli dikkat çekici göğüs ölçüsünden memnun değildi. Barbienin görünümü pek çok kez değişti. Bel ölçüsü kalınlaştı, göğüsleri küçüldü ve gözlerinin baktığı yön ve büyüklüğü, kimi zaman da rengi değişti.

Sonunda Barbie bir kültür ikonu haline geldi. 1974te Times meydanının bir bölümü bir haftalığına Barbie Bulvarı olarak değiştirildi, 1985te Andy Warhol Barbienin bir tablosunu yaptı.

İlk Afro Amerikan Barbie, 1967 yılında piyasaya çıksa da, Afro Amerikan özelliklerine sahip değildi. Sadece rengi farklıydı. Gerçeği Christie adıyla 1968de, Siyah ve Hispanik Barbieler ise 1980de piyasaya çıktı.

 

Arabistan'da yasaklandı

Batılı çocuklar arasında en popüler oyuncak Barbieydi. Bu yüzden de Barbie, çocukların onu rol model almaları ve ve ona öykünmelerinden dem vuran pek çok eleştiri almaya başladı. Hatta 2003 yılında Suudi Arabistan’da Barbie bebeklerin satışı islam dininin idealleriyle bağdaşmadığıgerekçesiyle yasaklandı. Ahlaksızlıktan Koruma ve Erdemi Yayma Komitesi, Barbie bebeklerin giysilerini çıkarmaları ve utanç verici duruşu, aksesuarları ve araçları ile bir çöküş simgesi haline gelmiştir açıklaması yapmış ve halkı Barbienin tehlikelerinden korumaya çağırmıştır.

2003’te Ortadoğu ülkelerinde alternatif bir bebek yaratıldı. İsmi Fulla idi ve başörtüsü ile İslami pazarda daha kabul edilebilir bir bebekti. Türkiye, Mısır, İran gibi ülkelerde satışı başladı.

1992’de Mattel, konuşan Barbieyi üretti. Ne zaman yeterli giysimiz olacak?’, ‘Alışveriş yapmayı seviyorum, Haydi pizza partisi yapalımgibi cümleler kuruyordu. Dünya çapında satışa sutulan Barbie bebekler 270 cümle söyleyebiliyordu. Bu yüzden de aynı şeyi söyleyen iki Barbieye rastlamak oldukça zordu. Cümlelerden biri Matematik sınıfı çok zorludurancak bu cümle Matematik zordurcümlesiyle karıştırıldığı için feminist çevrelerden büyük eleştiri aldı. Sonunda Mattel, isteyenlere takas yapma imkanı sundu.

1997 yılında Mattell, pembe bir tekerlekli sandalyede oturan Share a Smile Beckymodelini piyasaya sürdü. Tacomada yaşayan omurilik felçli Kjersti Johnson, Barbienin 100 dolar değerindeki evinin asansörüne sığmadığını belirtince Mattel evi tekrar tasarlayacaklarını duyurdu.

2000 yılında medyada Barbie bebeklerin yapımında kullanılan sert vinilin içerdiği toksik kimyasalların çocuklara zarar verecekleri hakkında haberler yayınlandı. Ancak bu iddialar teknik ekipler tarafından yalanlandı çünkü Barbie sert vinilden değil, ABS plastikten, kafası ise yumuşak PVCden üretiliyordu.

Tabii Aquanın Barbie Girl şarkısını hatırlatmadan olmaz. 1997de Aqua grubunun Barbie Girl şarkısında geçen, You can brush my hair/Undress me everywhere(Saçlarımı tarayabilir/Her yerde üzerimi çıkarabilirsin) sözlerinin firmayı aşağıladığı gerekçesiyle dava açan Mattel, 2002de şarkı sözleri parodi olarak nitelendirilebileceği gerekçesiyle davayı kaybetti.

 

Gerçekten yaşasaydı

Barbie’nin vücut ölçüleri en çok eleştiri alan kısımdı. Barbie’nin gerçekçi olmayan bir vücut imajı yarattığı ve genç kızları anoreksik olmaya özendirdiği söylendi. Evet standart bir Barbie, gerçekten yaşasaydı 2 metre 19 santimetre uzunluğunda ve 45 kilo olacaktı. Vücut ölçüleri ise 99-48-83 gibi olağandışı rakamlar içerecekti.

Barbie tüketimin de simgesiydi. Kocaman bir evi, Mustang, Corvette marka arabaları, pembe mobilyaları, pırıltılı giysileri, tokaları vardı. Ama nihayetinde Barbie bir bebekti ve 50 yıldır hala çocukların evlerine girmeyi başarıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler