662 milyar dolarlık savunma bütçesine onay

ABD Senatosu, El Kaide ile bağlantılı terör şüphelilerinin ABD topraklarında yakalansalar bile askeri gözetim altında tutulmasını da içeren dev boyuttaki 662 milyar dolarlık savunma bütçe yasa tasarısını onayladı.

Yayınlanma: 02.12.2011 - 08:31
Abone Ol google-news

Senato'da 7'ye karşı 93 oyla kabul edilen tasarı, terör şüphelilerinin süresiz, mahkemeye çıkarılmadan gözaltında tutulmasına da olanak tanıyor. Beyaz Saray, ordunun terör şüphelileri üzerindeki rolünü artıran bu düzenlemeleri veto etmekle tehdit etmişti. ABD Başkanı Barack Obama'nın ulusal güvenlik ekibi, şüpheli teröristlerin sivil mahkemelerde de yargılanması seçeneğinin korunması ve bu noktada her bir konunun kendi konsepti içinde değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

Senato'da kabul edilen tasarı, Amerikan ordusuna ve Irak ile Afganistan'daki savaşlara 2012 mali yılında 662 milyar dolarlık bütçe ayrılmasını öngörüyor. Bu rakam, Obama'nın talep ettiğinin 27 milyar dolar, Kongre'nin geçen yıl kabul ettiği bütçenin de 43 milyar dolar düşüğüne tekabül ediyor.

Tasarının Obama'nın onayına sunulması için, şimdi Temsilciler Meclisi'ndeki versiyonuyla da birleştirilmesi gerekiyor.

Öte yandan Senato, tasarıya eklenmek üzere sunulan, İran Merkez Bankası'na yeni sert yaptırımlar getirilmesini içeren düzenlemeyi de oy birliğiyle onayladı.

İran Merkez Bankası ile iş yapan yabancı finansal kuruluşlara, Amerika'da faaliyet göstermelerinin yasaklanması gibi cezalar verilmesini öngören düzenleme, Senato'da 100 oyla kabul edildi.

Demokrat Senatör Bob Menendez ile Cumhuriyetçi Senatör Mark Kirk tarafından sunulan düzenleme, İran Merkez Bankası'yla petrol ürünleri satışıyla alakalı işlemler yapılmasını yasaklıyor ve bunu ihlal eden yabancı kuruluşlara yaptırımlar öngörüyor. Ancak düzenleme, ABD Başkanı'na, ülkenin ulusal çıkarı için gerekli gördüğü durumlarda yaptırımları askıya alma yetkisi de tanıyor.

Senato bu adımı, Obama yönetiminin bazı uyarılarına rağmen attı. Obama yönetimi yetkilileri, İran Merkez Bankası'na yaptırım uygulamayı kendilerinin de istediğini, ancak bunun ölçülü bir şekilde, petrol piyasalarını kızıştırmadan ve müttefikleri tehdit etmeden yapılması gerektiğini belirtiyorlar.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler