8 bin yıldır aynı yöntemle toprağa hayat veriyorlar
Çamur karma ve pişirme aşamalarında kadın işgücü yoğun olarak kullanılıyor.
İnsanoğlu 8 bin yıldır toprak kaplar yapıp kullanıyor. Eski uygarlıkların hepsinde pişirilmiş topraktan kaplar, testi ve fıçılar yapıldığı biliniyor. Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinin Sorkun mahallesinde de 60 aile çömlekçilik geleneğini sürdürüyor.
Ekilebilir arazinin sınırlı olması, hayvancılığın zorlaşması nedeniyle köyde yaşayanlar atadan kalma çömlekçilik işine sıkı sıkı sarılmışlar. Çömlek yapımına uygun toprak sadece Sorkun’dan çıkıyor, civardaki yerleşim yerlerinde yok. Bu nedenle vatandaşlar toprak kaynaklarını iyi koruyor. Çamur karma ve pişirme aşamalarında kadın işgücü yoğun olarak kullanılıyor. Çömlek geleneksel yöntemlerle çam odunu ateşinde açık havada pişiriliyor. Geçmiş yıllarda etraftaki çam ormanları tahrip edilmişse de artık kaçak kesim bitmiş. Odun orman idaresinden satın alınıyor. Yapılan çömlekler her yere gönderiliyor. Denizli, Uşak illerini kendilerine rakip görüyorlar ama yine de en kaliteli çömleğin Sorkun’da yapıldığını söylüyorlar. Çömlek yapımında ailece çalışılıyor ve ortalama bir ailenin yıllık geliri 20-30 bin TL arasında değişiyor. Sorkun köylüleri, marka olamadıkları için ürünlerinin gerçek değerinden satılmadığını söylüyorlar.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!