8 haftadan sonra kürtaj yapılmıyor mu?
Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu, "Devlet hastanelerinde 8 hatfadan sonrasına kürtaj yapılmıyor. Bu yasalara aykırı. Üstelik kadınlara ağrı kesici ilaç ya da narkoz dahi verilmiyor" dedi.
Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından, “Ceza Hukuku Şiddete Karşı Kadını Koruyor mu?” konulu sempozyuma katılan akademisyenlerin kadına şiddete yönelik yeni düzenlemelerin yeterli olduğunu ancak yasaların ugulanmaszında sorunlar yaşandığını söyledi.
Sempozyumda kamuoyunda tepkilere neden olan kürtaj yasa tasarısına da değinildi. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu, 10 haftalık hamile olan bir kadının kürtaj olma hakkına sahip olmasına karşın devlet hastanelerinde yaşanan sıkıntılara degindi. Prof. Dr. Nuhoğlu, “Devlet hastanelerinde 8 hatfadan sonrasına kürtaj yapılmıyor. Bu yasalara aykırı. Üstelik kadınlara ağrı kesici ilaç ya da narkoz dahi verilmiyor” dedi.
Nişantaşı’ndaki Koç Üniversitesi Semahat Arsel Hemşirelik Yüksekokulu’nda gerçekleştirilen sempozyuma çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Sempozyumda konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Bacaksız, Türkiye’de son dönemde kadını korumaya yönelik gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin çok geniş kapsamlı olduğunu, hukuki açıdan yeterli olduğunu ancak uygulamada sorunların yaşanabileceğini söyledi.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gülay Arslan Öncü ise Türkiye’de şiddeti önlemek adına hazırlanan yasaların uygulanmasına yönelik bir iradenin olmadığını söyledi. Kadına karşı şiddetin yalnızca hukuki alandaki mücadeleyle değil, toplum zihniyetinin değiştirilmesiyle son bulacağını anlatan Dr. Öncü, kadına yönelik şiddetin “toplumsal cinsiyet temelinde bir ayrımcılık biçimi” olduğunu belirtti. 2002’den bu yana kadına yönelik şiddet olaylarında ciddi bir artış yaşandığını anlatan Öncü, şiddetin önlenmesi konusunda savcılığa ve kolluk kuvvetlerine önemli görevler düştüğünü anımsattı.
Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gülşah Kurt da “çocuk düşürme ve düşürtme suçlarına” değindi. Türkiye’de 10 haftaya kadar hamile olan kadınların yasal olarak kürtaj hakkına sahip olduğunu anlatan Kurt, Türkiye’de son dönemde kamuoyunda tepkilere neden olan kürtaj ile ilgili tasarı teklifine de değindi. Kurt, “4 haftada bir kadının hamile olup olmadığını anlayamaz. 4 hafta sınırı sosyolojik ya da tıbbi gerekçelere göre düzenlenmemiştir. Bu sınır kürtajı mümkün olmayacak hale getirilmek için istenmektedir” diye konuştu.
Oturum başkanı Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu ise kürtaj ile ilgili carpıcı açıklamalarda bulundu. Devlet hastanelerinde yapılan kürtajlara değinen Prof. Dr. Nuhoğlu, “Edindiğim bazı duyumlara göre devlet hastanelerinde, yasanın öngörmesine karşın 8 haftadan sonra kürtaj uygulanmıyor. Bu yasalara aykırı. Üstelik kürtaj sırasında kadınlara ağrıyı azaltıcak bir ilaç ya da narkoz dahi verilmiyor. Bu da kadınlara direk ‘ya özel hastaneye gideceksin, ya da kürtaj yaptırmayacaksın, bu çocuğu doğuracaksın’ demektir” ifadelerini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık