"AB Romanlardan kurtulmaya çalışırken..."
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Bazı AB üyelerinin Romanlardan kurtulmaya çalıştığı bir dönemde bizim Başbakanımız (Recep Tayyip Erdoğan) Roman vatandaşlarıyla buluşuyor ve geçmişte yapılan hatalar nedeniyle özür diliyor" dedi.
Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezi'nde, "12 Eylül referandumunun ardından Türkiye'nin üyelik süreci" konulu bir konuşma yapan Bağış, 12 Eylül'lerin Türkiye'nin tarihinde kritik günlere karşılık geldiğini belirterek, Avrupa Ekonomik Topluluğu ile Ortaklık Anlaşması'nın 12 Eylül 1963'te, dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından imzalandığını, 12 Eylül 1980 darbesinde ise Türkiye'de milyonlarca insanın fişlendiğini, yüzbinlercesinin işkenceden geçirildiğini ve birçok gencin idam edildiğini ifade etti.
12 Eylül 2010'daki halk oylamasında, geçmişteki iki 12 Eylül arasında tercih yapan Türk halkının büyük çoğunlukla demokrasi ve AB yolunu seçtiğini belirten Bağış, kabul edilen anayasa paketinin birçok maddesinin AB'nin yıllardır Türkiye'den talep ettiği reformlarla ilgili olduğunu kaydetti.
Bağış, "AB Komisyonu ve üye ülkeler anayasa değişikliğini memnuniyetle karşıladı, ama şunu kabul etmemiz gerek. Biz bunları AB'yi memnun etmek için değil, halkımızın yaşam standartlarını yükseltmek için yaptık" şeklinde konuştu.
Referandum sonucunu memnuniyetle karşıladığını açıklayan AB Komisyonu ve üye ülkelere teşekkür eden Bağış, "Umarım övgü ifadeleri somut adımlara dönüşür" dedi.
Sümela Manastırı'nda ve Akdamar Kilisesi'nde gerçekleştirilen ayinleri örnek göstererek Türkiye'de sadece anayasanın değişmediğini, mentalite değişimi de yaşandığını anlatan Bağış, artık "halı altına süpürülmeyen sorunların çözülmeye çalışıldığını" kaydetti.
Egemen Bağış, "Bazı AB üyelerinin Romanlardan kurtulmaya çalıştığı bir dönemde bizim Başbakanımız (Recep Tayyip Erdoğan) Roman vatandaşlarıyla buluşuyor ve geçmişte yapılan hatalar nedeniyle özür diliyor" tespitinde bulunarak Türkiye'nin Roman vatandaşlarının sorunlarını çözmek için yeni projeler üzerinde çalıştığını ifade etti.
Bağış, bir soru üzerine, seçimlerin ardından aylardır hükümet kurulamayan Belçika ve Hollanda gibi AB üyelerine baktığında, "İyi ki bizde yüzde 10 seçim barajı var" demek durumunda kaldığını belirtti.
Bakan Bağış, seçim barajının yarattığı temsiliyet sorununun AKP'nin önerdiği 100 Türkiye milletvekilliği sayesinde çözülebileceğini, diğer yandan siyasi istikrarın da korunabileceğini dile getirdi.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!