'AB sürecinde en önemli reform yapılacak referandumdur'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Türkiye'de AB sürecindeki en önemli reform, 12 Eylül'de yapılacak olan referandumdur'' dedi.

'AB sürecinde en önemli reform yapılacak referandumdur'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.08.2010 - 19:57

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kuşadası Korumar Otel'de, Kuşadası Genç İşadamları tarafından düzenlenen iftar yemeğinde sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

Bağış, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) serüveninin 1959 yılında Aydınlı rahmetli Adnan Menderes'in Avrupa Ekonomik Topluluğuna yaptığı başvuruyla başladığını belirterek, aradan geçen süre içinde bazı hataların yapıldığını söyledi.

Avrupalıların isteklerine kulak tıkandığını, 'Avrupa'nın yolu Diyarbakır'dan geçer' diye saptırmalar yapıldığı ifade eden Bağış, ''2002 ile 2004 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki iki partinin ele ele vererek yaptığı reformlar, Türkiye'nin AB önündeki engellerini teker teker ortadan kaldırdı'' diye konuştu.

Avrupalıların 'Orada yargı bile ordu tarafından yönetiliyor, yargıda ordu hakimi var' söylemlerinin ardından, Devlet Güvenlik Mahkemelerinin lağvedilmesiyle Avrupalıların söyleyecek söz bulamadığını vurgulayan Bağış, AB'nin 2004 yılında Türkiye'ye müzakere tarihi vermek zorunda kaldığını belirtti.

''Darbelerden sonra başbakanların asıldığı, Dostoyevski gibi klasiklerin yakıldığı bir ülkeden, Dünya'nın 16. Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduk'' diyen Bağış, kişi başına düşen milli gelirin de 3 bin dolardan 13 bin dolara çıktığını söyledi.

Türkiye'de kalkınmanın devam edebilmesi için reformların yapılmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bağış, şöyle konuştu:
''Türkiye'de AB sürecindeki en önemli reform, 12 Eylül'de yapılacak olan referandumdur. 15 dakikanızı ayırın ve maddeleri okuyun. Bu paketle Türkiye Cumhuriyetinde ilk defa pozitif ayrımcılık var. Çocuklar, kadınlar, özürlüler, gaziler ve şahit yakınları için avantajlar var.
Bu ülkede fişleme geleneğine son veriyoruz. 12 Eylül döneminde 500 bin insan işkenceden öldü, 2 milyon insanımız fişlendi. İnsanlar sürgüne gönderildi. Özel hayatı anayasal güvence altına alıyoruz. Bu paket ile kamu çalışanlarımız için yenilikler getiriyoruz. Bugün Türkiye'deki kamu çalışanlarının toplu görüşme hakkı var, toplu sözleşme hakkı yok. Bu paketle toplu sözleşme hakkı getiriliyor.
Bunların hepsi AB standartlarında var. Anayasa Mahkemesi bu maddeler 'Milletin hayrına' dedi. Mecliste 'hayır' oyu vermeyen muhalefet partileri, halktan ''hayır'' oyu istiyorlar.''

Anayasa değişikliği paketinin Türkiye'nin bir çok sorununu çözeceğini ifade eden Bağış, ancak paketin bütün sorunların çözümü için çare olmayacağını, çünkü demokratikleşmenin bir süreç olduğunu sözlerine ekledi.

Anayasa paketini dikkatli okuyan her vatandaşın, 'evet' oyu vereceğini ileri süren eden Bakan Bağış, ''12 Eylül sadece Ramazan Bayramı değil, demokrasi bayramımız olsun. Çifte bayram yaşayalım'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon