"AB sürecinde sabırlı olmak gerekiyor"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, sürecin kendisinin sonuçtan daha önemli olduğunu kaydederek, "Bizim AB sürecinde en büyük ihtiyacımız sabırlı olmak, azimli olmak, prensipler çerçevesinde istikrarlı bir siyaset ortaya koyabilmektir" dedi.

Yayınlanma: 24.03.2011 - 12:38
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ankara Sanayi Odası (ASO) gündem toplantısında "AB Sürecinde Türkiye ve Gelişmeler" başlıklı bir konuşma yaptı. Konuşmasında AB sürecinde Türkiye'nin ekonomik ve sosyal açıdan kat ettiği yolu anlatan Bağış, Avrupa'da bazı ülkelerin Türkiye'nin ekonomik büyümesini "kaldıramadığını" ve üyelik sürecinde "Türkiye'den ne koparabiliriz" diyerek engeller çıkardığını söyledi.
"Sürecin kendisi sonuçtan daha önemli" diyen Bağış, bu süreci sadece siyasetçilerin yürütemeyeceğini belirterek, sivil toplum ve sanayicilere de süreçte büyük iş düştüğünü ifade etti.

Avrupa'nın yaşadığı sorunların çözümünde Türkiye'nin önemini anlatan Bağış, "Bizim AB sürecinde en büyük ihtiyacımız sabırlı olmak, azimli olmak, prensipler çerçevesinde istikrarlı bir siyaset ortaya koyabilmektir" diye konuştu. Avrupalıların da gönüllerini ve zihinlerini kazanacaklarını dile getiren Bağış, 33 faslın 13'ünü açtıklarını, geriye kalan 20 faslın 17'sinde siyasi engel olduğunu kaydederek, "Siyasi engeller kalktığında 29 faslı açmış, 13 faslı kapamış bir ülkeyiz" dedi. Reformları kendi takvimlerine göre hayata geçirdiklerini ifade eden Bağış, 2013 sonu itibariyle Türkiye'nin AB'ye tam üyelik için uyumlu hale geleceğini vurguladı.
 

"Birbirimizi olduğumuz gibi kabul etmeliyiz"

Bu süreçte vatandaşlara da görev düştüğünü kaydeden Bağış, şöyle konuştu:

"Şunu bir kere idrak etmemiz lazım. Biz birbirimizi değiştiremeyiz. Birbirimizi olduğumuz gibi kabul etmemiz lazım. Bu ülkede ne Aleviler Sünnileri Alevileştirebilir, ne sağcılar solcuları sağcılaştırabilir. Ne Fenerbahçeliler, Galatasaraylıları Fenerbahçelileştirebilir. Hepimizin farklı renkleri olacak, farklı tercihleri olacak, farklı perspektifleri olacak.

Ama birbirimizi olduğumuz gibi kabul edip ortak paydalarda işbirliği yapabilirsek, beraber çalışabilirsek, Türkiye için kendi kararlılığımızı, kendi vizyonumuzu ortaya koyabilirsek, işte o hedefi yakalarız. Onun için milli birlik ve kardeşlik projesi çok önemli. Bizim kendi içimizdeki o koordinasyonu sağlamamızdan sonra Türkiye'nin, gerçekten sadece bölgenin değil, dünyanın parlayan yıldızı olmaması için hiçbir sebep yok."

Vize konusunda sanayicilerden sabırlı olmalarını isteyen Bağış, AB ile vizelerin eninde sonunda kalkacağını, çünkü bunun mantığının ve hukuki altyapısının olmadığını vurguladı. Sanayicilerden çok çalışarak çok para kazanmalarını da isteyen Bağış, "Zaten ortağız. Ne kadar kazanırsanız üçte biri devletin. Siz daha güçlü oldukça biz de daha güçlü olacağız" dedi. Bağış, konuşmasının ardından "AB metodolojisine göre proje hazırlama" eğitiminde başarılı olan 32 katılımcıya sertifikalarını verdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon