AB-Türkiye ilişkileri

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) müzakerelerine başlamasının ardındaki sırrın ve bundan sonraki süreçte de Türkiye'nin hızını artıracak tek çarenin reformlar olduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 12.06.2009 - 09:25
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) müzakerelerine başlamasının ardındaki sırrın ve bundan sonraki süreçte de Türkiye'nin hızını artıracak tek çarenin reformlar olduğunu bildirdi.

Bağış, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen ''AB-Türkiye İlişkileri'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, AB sürecinin Türkiye için yeni bir süreç olmadığını, başlangıcından bu yana 50 yıl geçtiğini hatırlattı.

Hiçbir ülkenin sürecinin 50 yıl almadığını, ancak bu 50 yılın ilk 45 yılını Türkiye'nin müzakere tarihi ''bile'' almadan geçirdiğini dile getiren Bağış, şöyle devam etti:

''Avrupalı liderlerin yanlış söylemleri olmuş, haksızlıklar olmuş ama bizim kültürümüzde çuvaldızı başkasına batırmadan evvel iğneyi kendimize batırmak vardır. O 45 yılda bizim de çok ciddi hatalarımız olmuş. Kimisi gelmiş darbe yapmış, süreci tamamen koparmış; kimisi gelmiş, 'Bu işin yolu Diyarbakır'dan geçer' deyip, tamamen hedef saptırmış; kimisi 'Onlar ortak olur, biz pazar oluruz' deyip, tamamen toplumun heyecanını bir şekilde yıpratmış ve süreci ötelemiş. Ama maalesef bu müzakerelere başlamak için hangi kanunları geçirmemiz lazım, anayasamızda neyi değiştirmemiz lazım, hangi adımları atmamız lazım diye ciddi mesai harcanmamış. Lafa gelince, çok ciddi laflar edilmiş, büyük laflar edilmiş ama işe gelince, dönüp baktığımız zaman, çok fazla bir şey sağlanmamış.''

Bağış, 2002-2004 arasında Türkiye'de yasa değişikliği ve reformlar yapıldığını kaydederek, ''45 yılda yapılamayanı, 2 yıllık sıkı çalışmayla gerçekleştirdiklerini'' söyledi.

Türkiye'nin AB müzakerelerine başlamasının ardındaki sırrın reformlar olduğunu belirten Bağış, ''Bundan sonraki süreçte de Türkiye'nin hızını artıracak olan tek çare reformlardır'' dedi.

Bağış, ''Açılan kapanan fasıl sayısını çok önemsemiyorum. eğer bu işin başarı endeksini fasıllara bırakırsak, o zaman sırtımızdaki davulun tokmağını Brüksel'in eline vermiş oluruz. Ama eğer bizim bu süreçteki başarı kriterimiz, başarı endeksimiz, yaptığımız reformlarsa, o zaman sırtımızdaki davulun tokmağı da kendi elimizde olur. Kendi reformlarımızı kendimiz için, kendi önceliklerimize, kendi ihtiyaçlarımıza göre gerçekleştirmiş oluruz'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler