Abbas ve Sarkozy bir araya geldi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Ramallah'ta bir araya geldi. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Abbas, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının ''hemen ve koşulsuz olarak'' sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Abbas'ı ''barış ve diyalog adamı'' olarak niteleyen Sarkozy ise, meydana gelen olaylarda Hamas'ın "sorumsuz ve bağışlanamaz" bir biçimde hareket ettiğini vurguladı.

Yayınlanma: 05.01.2009 - 20:04
Abone Ol google-news

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının ''hemen ve koşulsuz olarak'' sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Mahmud Abbas, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Ramallah'da yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, ''Gazze Şeridi'nde İsrail'in halkıma yönelik şiddetinin hemen ve koşulsuz sona ermesi çağrısında bulunuyorum'' dedi.

''Hamas'ın yerini almak amacıyla onun yokedilmesi için çalıştığımız düşünülemez'' diyen Abbas, ''Silah zoruyla ulusun yeniden birleşmesini kabul etmeyeceğiz'' diye konuştu.

Abbas, ''Ulusun yeniden birleşmesi için silahlara başvurmayı asla kabul etmeyeceğiz. Bu ancak diyalogla olur'' dedi.
 

Sarkozy

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy de Hamas'ın ateşkesi yenilememe kararı alarak ve İsrail'e roket atarak ''sorumsuz ve bağışlanamaz'' biçimde hareket ettiğini vurgulayarak, Hamas'ın Gazze'deki Filistinliler'in acı çekmesinde büyük sorumluluğu olduğunu bildirdi.

Sakorzy, ''Biz Avrupa olarak, mümkün olan en kısa zamanda ateşkes istiyoruz. Zaman barışın aleyhinde işliyor. Silahların susması ve geçici insani bir ateşkes gerekli'' diye konuştu.

''İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert'e, Gazze Şeridi'ndeki şiddetin sona ermesi gerektiğini açıkyüreklilikle ileteceğini'' ifade eden Sarkozy, ''Avrupalı ortaklarıyla İsrail'in kara harekatını kınadıklarını'' kaydetti.

Abbas'ı ''barış ve diyalog adamı'' olarak niteleyen Sarkozy, ayrıca Mısır'ın, konunun çözümünde önemli bir rolü olduğunu ve Avrupa'nın Mısır'ı desteklediğini belirterek, ''Ateşkes gerekli. Yalnızca bu, barış sürecinin yeniden başlamasına olanak verecek. Mısırlı dostlarımızla ortak bir girişim için çabalıyoruz'' dedi.

''Herkesin bunun yalnızca İsrailliler ve Filistinliler arasında değil küresel bir sorun olduğunu anlaması gerektiğini'' vurgulayan Sarkozy, Avrupa'nın, sorumluluğunu üstlenmek istediğini söyledi.

Sarkozy, ayrıca İsrail'i ''büyük bir ulus ve büyük bir demokrasi olarak'' niteledi.
Sarkozy'nin, bugün Kudüs'te İsrailli liderlerle de görüşmesi bekleniyor.

 

Hamas'tan Sarkozy'e suçlama

Sarkozy'nin açıklamalarının hemen ardından Hamas, Fransa Cumhurbaşkanı'nı ''İsrail'in tarafını tutmakla'' suçladı.

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, AFP'ye yaptığı açıklamada, ''açıklamalarının, Sarkozy'nin tamamıyla İsrail'in tarafını tuttuğunu gösterdiğini ve Gazze'deki soykırımın sürmesi için bir çağrı'' olduğunu söyledi.

Berhum, Sarkozy'nin sözlerinin ''İsrail'in yüzünü güzelleştirmeye, olayları çarpıtmaya ve İsrail'i korumaya'' yönelik olduğunu savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon