Abbas'ın gündeminde Goldstone Raporu var

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell'e, Goldstone raporunun görüşülmesi için BM İnsan Hakları Konseyi'ne başvurma niyetinde olduğunu söylediğini bildirildi.

Yayınlanma: 10.10.2009 - 13:10
Abone Ol google-news

Filistin'de yayımlanan El Eyyam gazetesine açıklama yapan Filistinli Başgörüşmeci Saib Erekat, Abbas'ın Mitchell'e, oylamanın yakın gelecekte yapılacağını umduğunu belirttiğini de kaydetti.

Goldstone raporunun ertelenmesi, Filistin çapında büyük infial doğurmuş ve Abbas'ı hem Hamas karşısında, hem de Batı Şeria'da zor duruma düşürmüştü.

BM İnsan Hakları Konseyi, raporun 2010 marttaki toplantısında ele alınacağını duyurmuştu.

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) Cenevre'deki temsilciliğinin, şimdi raporun gelecek haftalarda yapılacak herhangi bir toplantı çerçevesinde ele alınması için çaba gösterdiği belirtiliyor.

Öte yandan raporun oylanmasının yarattığı tepkiler sürüyor. El Fetih'in Merkez Komitesi üyelerinden ve Yaser Arafat Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Nasır El Kıdva, ertelemeyi büyük bir hata olarak gördüğünü belirtirken, soruşturma komisyonunun böyle bir kararın alınmasında ne gibi koşulların neden olduğunu ve bundan doğrudan kimin sorumlu olduğunu araştıracağını belirtti.

El Fetih'in önde gelen isimlerinden Muhammed El Hurani de El Fetih'te, Goldstone konusunda sorumlunun Mahmud Abbas olduğu yolunda bir anlayış birliği bulunduğunu ifade etti.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi de Abbas'ın konuyla ilgili sorgulanması için dokunulmazlığının kaldırılması çağrısında bulundu.

Cephe, Abbas'tan başlayarak bu kararla ilişkili herkesin hesap vermesi gerektiğini belirtti.

 

Barış görüşmeleri

Filistinli Başgörüşmeci Erekat, ayrıca Abbas'ın, İsrail tarafı yerleşim faaliyetlerini tümüyle durdurmadan barış görüşmelerinin devam edemeyeceğini de bir kez daha vurguladığını duyurdu.

Abbas, yol haritasına göre FKÖ'nün Kudüs'te bürolar açmasının da İsrail'in bir taahhüdü olduğunu hatırlattı.

Abbas ile Mitchell arasında 2 saatten fazla süren görüşmede, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı'nın Kudüs'le ilgili kaygılarını dile getirdiği, buna karşılık Mitchell'in, ABD yönetiminin bağımsız Filistin devletinin kurulmasında kararlı olduğunu vurguladığı da ifade edildi.

Mitchell, dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de 2 saat kadar bir süren görüşme yapmış; basına kapalı bu görüşme sonrası İsrail Başbakanlığı, görüşmenin yapıcı geçtiğini belirtmiş, ancak içeriğine ilişkin bilgi vermemişti.

Açıklamada, ikilinin, Netanyahu'nun yardımcılarının da katılımıyla yeniden bir araya geleceği de belirtilmişti.

İki taraf arasındaki görüşmelerin iki hafta sonra başlayabileceğine ilişkin değerlendirmeler yapılıyor. Halihazırda iki taraf arasında doğrudan görüşme bulunmasa da, görüşmeler ABD aracılığıyla yavaş bir seyirde sürdürülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler