"ABD Çin'in yükselişinden korkmuyor"

ABD Başkanı Barack Obama, Avustralya ile ülkesi arasındaki askeri işbirliğini sorgulayan Çin'in yükselişinden korkmadıklarını söyledi.

Yayınlanma: 16.11.2011 - 11:43
Abone Ol google-news

Avustralya'yı ziyaret eden Obama, bu ülkeye yeni Amerikan askerinin gelmesinin, sadece kapasitesiyi artırma açısından değil iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmeye ve bölgedeki diğer ortakların taleplerini karşılamaya imkan vermesi açısından önemli olduğunu belirtti. Obama, güvenlik yapısının devamı için bölgedeki varlıklarının gerekli olduğunu da iddia etti.

Avustralya ile güvenlik anlaşmasının Çin'e karşı olup olmadığı sorularına yanıt vermekten kaçınan Obama, bir dünya gücü olma yolunda ilerleyen Çin'e sorumluluklarını kabul etmesi için açık bir mesaj gönderdiklerini kaydetti.

Oyunu kurallarına göre oynamasının Çin için önemli olduğunu ifade eden Obama, ABD'nin Çin'in yükselişinden korkmadığını yineleyerek, "Çin'den korktuğumuz, Çin'i dışlamaya çalıştığımız görüşünün yanlış olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

ABD ve küçük Asya ülkeleri Çin'in Pasifik'te geniş alanlarda hakimiyet kurduğu iddialarından büyük kaygı duyuyor.

Çin'in askeri harcamaları 1990 yılından bu yana üç katına çıkarak geçen yıl 160 milyar dolara yükselmişti. Çin ordusu kısa süre önce yeni savaş uçağını test etmiş, ilk savaş gemisini de sefere koymuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler