ABD ile pürüzler aşılamadı

Görüşmeler sürerken ABD ve Türkiye tarafından yapılan açıklamalar dikkat çekti

ABD ile pürüzler aşılamadı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.08.2019 - 19:22

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk büyükelçilerle öğle yemeğinde Saray’da bir araya geldi
Erdoğan, dış politikaya ilişkin mesajlar verdi.

Güvenli bölge ve Fırat’ın doğusuna düzenlenmesi düşünülen operasyona ilişkin ABD heyetiyle görüşmeler açıklamaların gölgesinde geçti.

Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan güvenli bölge ve Fırat’ın doğusuna operasyon konusunda Türkiye ile ABD arasında söz düellosu devam ederken dün Ankara’da ABD’li askeri heyetle “güvenli bölge” görüşmelerinin ikinci günü tamamlandı. Görüşmelerde bazı pürüzlerin aşılamadığı ileri sürüldü.
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey başkanlığındaki ABD heyetinin geçen ay Ankara’ya yaptığı ziyarette Türkiye ile ABD arasında Suriye’nin kuzeyinde “güvenli bölge” kurulması konusunda görüşmeler yapılmış, görüşmede bir uzlaşıya varılamamış fakat görüşmelere devam edilmesi kararı alınmıştı. Bu kapsamda Ankara’ya gelen ABD’li askeri heyetle önceki gün bir görüşme yapılmış ve görüşmelerin sürdürülmesi kararı alınmıştı. Bu kapsamda dün görüşmelerin ikinci günü tamamlandı.

Derinlikte uzlaşı sağlanamamıştı
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, geçtiğimiz ay yapılan güvenli bölge müzakerelerine ilişkin Türkiye’ye 5-14 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge önerdiklerini ancak Türkiye’nin bu teklifi kabul etmediğini açıklamıştı. Türkiye, güvenli bölgenin en az 30 kilometre derinliğinde, Türkiye’nin kontrolünde ve YPG’den tamamen arındırılmış olmasını talep ediyor.

FARKLI AŞAMA YAKINDA
Türk büyükelçilerle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda öğle yemeği yiyen Cumhurbaşkanı, dış politikaya ilişkin mesajlar verdi. Erdoğan, “Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı’yla başlattığımız süreci inşallah çok yakında farklı bir aşamaya geçireceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye ile ABD askeri heyetleri arasında Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge kurulması konusundaki görüşmelerin sürdüğü sırada Fırat’ın doğusuna operasyon mesajını yineledi. Erdoğan, “Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarıyla başlattığımız süreci inşallah çok yakında farklı bir aşamaya geçireceğiz. Böylece Suriyeli kardeşlerimizin huzur, esenlik, güven içinde yaşayacağı bir barış koridorunu kurmuş olacağız” dedi.
Erdoğan, 11’inci Büyükelçiler Konferansı dolayısıyla Ankara’da bulunan Türk büyükelçilerle Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda öğle yemeğinde buluştu. Burada yaptığı konuşmada dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “Son dönemde Suriye’de yaşadıklarımız bize sahada olmayanın, masada olamayacağı gerçeğini bir kez daha göstermiştir. Gerektiğinde diyalogla, gerektiğinde yumuşak güç unsurlarıyla, gerektiğinde zorlayıcı diplomasi araçlarıyla, gerektiğinde de fiili güç kullanarak milli menfaatlerimizi mutlaka savunacağız” dedi.
Son dönemde S-400, F-35’ler ve Suriye’nin kuzeyinde kurulacak güvenli bölge konusunda anlaşmazlıkların yaşandığı ABD ile ilişkilere değinen Erdoğan, “NATO müttefikimiz ve stratejik ortağımız ABD’den gerçek bir müttefike yaraşır adımlar atmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin diyalogda ısrarcı olduğunu dile getiren Erdoğan, “Bununla birlikte Türkiye, müttefikleriyle veya müttefikleri olmadan milli bekasına yönelik her türlü tehdidi bertaraf etme hakkına sahiptir. Suriye’nin kuzeyindeki terör bataklığını kurutmak ülkemizin en öncelikli meselesidir. Güney sınırımızda adeta kanser hücresi gibi büyüyen, müttefiklerimizin ağır silahları ile büyütülen bu yapı ortadan kalkmadıkça Türkiye kendini emniyette hissedemez” dedi.
Bugün gerekenin yapılmaması durumunda yarın Türkiye’nin daha ağır bedeller ödeyerek gerekeni yapmak zorunda kalabileceğini söyleyen Erdoğan, “Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarıyla başlattığımız süreci inşallah çok yakında farklı bir aşamaya geçireceğiz. Böylece Suriyeli kardeşlerimizin huzur, esenlik, güven içinde yaşayacağı bir barış koridorunu kurmuş olacağız. Atılacak bu adımla hem Türkiye’yi hem de Avrupa’yı Suriye kaynaklı düzensiz göç baskısından kurtarmayı hedefliyoruz. Böylece 8 yıldır vatan hasreti çeken Suriyeli muhacirlerin ülkelerine geri dönüşlerini de hızlandırmak istiyoruz” diye konuştu.

‘İyi niyetli görmüyoruz’
ABD ile yaşanan S-400 krizine de değinen Erdoğan, “S-400’lerin NATO’ya ve F-35’lere zarar vereceğine dair hiçbir somut veri yoktur. Kimse kimseyi aldatmasın. Nitekim daha önce NATO ve Avrupa Birliği üyesi birçok ülke Rusya’dan benzer hava savunma sistemleri satın almışlardır. Sesleri çıkmadı. Bu ülkeler için sorun olmayan bir konunun Türkiye için kriz haline dönüştürülmesini biz iyi niyetli görmüyoruz” dedi.
S-400’ler üzerinden Türkiye’nin Batı ile olan ilişkilerinin sorgulanmasının yanlış olduğunu söyleyen Erdoğan, “S-400’ler meselesinde Türkiye güvenliği ile ilgili stratejik değil, tamamen ticari bir tercihte bulunmuştur. Ülkemizi bu tercihe zorlayan da müttefiklerinin uzlaşmaz tavrıdır. Biz, baştan beri bu meselenin suhuletle çözüme kavuşturulması için ortak komite dahil her türlü gayreti sergiledik. Ancak çabalarımızın ya yokuşa sürüldüğünü ya da bürokratik ayak oyunlarıyla çıkmaza itildiğini gördük” diye konuştu.

‘Net adımlar bekliyoruz’
ABD ile yaşanan S-400 krizine de değinen Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın G20 Zirvesi’nde S-400’ler konusunda “Türkiye’ye adil davranılmadığını” söylediğini anımsatarak, “Sayın Trump’ın bu doğru yaklaşımını sürdürerek S-400 konusunun Türk-Amerikan ilişkilerini esir almasına müsaade etmeyeceğine inanıyorum. ABD’den gerek FETÖ elebaşlarının ülkemize iadesi, gerek PKK/YPG terör örgütünün silahlandırılmasına son verilmesi konularında da net adımlar bekliyoruz” dedi.
Erdoğan, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefini koruduğunu da belirterek “AB küresel bir aktör olmak istiyorsa, öncelikle Türkiye’yi kazanmalıdır. Türkiye’nin üyeliği birkaç ülkenin ihtiraslarına kurban edilmemelidir” diye konuştu. 

ABD: HAREKÂTI ENGELLERİZ
ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Suriye’de güvenli bölge konusunda Amerikan ve Türk heyetleri arasındaki kritik görüşme ile eşzamanlı olarak yaptığı açıklamada Türkiye’nin Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) karşı tek taraflı bir adımını “kabul edilemez” bulduklarını ve böyle bir durumu “engelleyeceklerini” söyledi.

Ankara’da ABD heyeti ile önceki gün başlayan güvenli bölge konusunda yapılan kritik görüşmenin ikinci oturumunun başladığı sırada, ABD Savunma Bakanı Mark Esper’den dikkat çekici bir açıklama geldi. Esper, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde düzenleyeceği herhangi bir tek taraflı askeri operasyonu “kabul edilemez” bulduklarını söyledi. Japonya ziyaretinde konuşan ABD’li Bakan, “Türkiye’nin sınır ötesinde tek taraflı adımlarını engelleyeceklerini” belirtti. “ABD’nin SDG’yi terk etmek gibi bir arzusu olmadığı” ifadesini kullanan Esper, “Türkiye’nin tek taraflı bir adımını kabul edilemez bulduğumuz açık. Yapacağımız şey, ABD, Türkiye ve SDG’nin Suriye’nin kuzeyinde paylaştığı karşılıklı çıkarlara zarar verecek tek taraflı sınır ötesi adımları engellemek” dedi. ABD’li bakan, Ankara’da yapılan heyetler arası görüşmede bir anlaşma sağlanacağından “umutlu olduğunu” da söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler