ABD ile Türkiye arasında kritik Rakka görüşmesi... Bakanlardan açıklama geldi

Savunma Bakanı Fikri Işık ve ABD'li mevkidaşı Ashton Carter, yapılması planlanan ve Türkiye'nin de katılma ihtimalinin bulunduğu Rakka operasyonu hakkında görüştü.

Yayınlanma: 08.09.2016 - 18:43
Abone Ol google-news

Reuters'ta yer alan habere göre Pentagon açıklamasında, Birleşmiş Milletler (BM) Barışı Koruma Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Carter ve Işık'ın bir araya gelerek, Rakka'nın terör örgütü IŞİD'den geri alınmasının önemine değindikleri belirtildi.

Pentagon'a göre, her iki bakan da yerel güçlerin, herhangi bir operasyonda başrol üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

Pentagon, "İki bakan son dönemde Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin IŞİD'e karşı kazandığı başarıları ele aldı ve Carter Işık'a IŞİD'i sınırlarından temizlenmesi çabalarına ABD'nin desteğinin süreceğini ifade etti" açıklamasında bulundu. Açıklamada, "İki bakan ortak çıkarları ilgilendiren konularda sürekli olarak iletişim halinde olmak konusunda mutabık kaldılar" denildi.

CARTER: YPG MENBİÇ'TEN ÇIKTI

Londra'da Işık'la görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamada bulunan ABD Savunma Bakanı Carter, YPG'lilerin Menbiç'ten çıktığını söyledi.

IŞIK: İZİN VERMEYECEĞİZ

Öte yandan, Reuters'a konuşan Savunma Bakanı Işık, Rakka çevresinde IŞİD'e karşı operasyon düzenlenmesine Türkiye'nin destek verdiğini ancak bu harekatı YPG'nin yönetmemesi gerektiğini belirtti.

ERDOĞAN 'TÜRKİYE NE GEREKİRSE YAPACAK' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Barack Obama, Rakka konusunda Türkiye'den destek istedi. Türkiye ne gerekiyorsa yapacak" ifadesini kullanmıştı. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de dün Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası, Suriye'nin Rakka kentinde ABD ile ortak operasyon yapılmasına sıcak baktıklarını belirtmişti.

Işık, "Türkiye'nin dikkat ettiği ve ısrar ettiği konu operasyonu yürütecek çekirdek gücün bölgede yaşayan insanlardan oluşması, YPG'den oluşmaması" dedi.

Bakan Işık, "Türkiye YPG güçlerinin topraklarını artırmasına, DAEŞ operasyonlarına sığınarak güç kazanmasına izin vermeyecek" dedi. Işık ABD destekli bir operasyonla Menbiç kentinin kontrolünü IŞİD'den Ağustos ayında alan YPG'nin söz verildiği gibi Fırat Nehri'nin doğusuna halen çekilmediğini de ifade etti. Işık ayrıca Türkiye'nin Menbiç'te YPG'nin bölgeyi terk etmesi haricinde bir amaç peşinde olmadığını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler