ABD, ilişkileri geliştirmek için 'bilim' yolunu deniyor
ABD, Müslüman dünyasıyla bilim ve teknoloji alanında da ilişkilerini geliştirmek için 3 "bilim elçisi"ni, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelere gönderiyor.
İlk olarak ABD Başkanı Barack Obama'nın, Müslümanlara yönelik 4 Haziran'da Kahire'de yaptığı tarihi konuşmasında bahsettiği, ardından Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un, geçen kasımda Marakeş'te "bilim elçileri"nin isimlerini açıkladığı Bilim Elçileri Programı'nı, ABD Dışişleri Bakanlığı hazırladı.
Müslüman toplumlarla "yeni başlangıç" girişiminin parçasını oluşturan ve ayrıntıları netleşen programda, Ulusal Bilim Akademisi'nin eski başkanı, Science dergisinin baş editörü ve California Üniversitesi biyokimya profesörü Bruce Alberts, Ulusal Sağlık Enstitülerinin eski başkanı, Johns Hopkins Üniversitesi profesörü Elias Zerhouni ve 1999 Nobel Kimya ödülü sahibi, California Teknoloji Enstitüsü profesörü Ahmed Zevail, "bilim elçileri" olarak görev yapacak.
Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu üç "bilim elçisi", iki ay boyunca Kuzey Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Güney ve Güneydoğu Asya'daki kilit ülkelere seyahatler düzenleyecek.
Bu çerçevede, Ahmed Zevail bu hafta Mısır, Türkiye, Lübnan ve Ürdün'ü, Bruce Alberts bu ay içinde Endonezya'yı, Elias Zerhouni de şubat ve mart aylarında Kuzey Afrika ve Orta Doğu'daki bazı ülkeleri ziyaret edecek.
Elçiler, ziyaret ettikleri ülkelerde devlet başkanları, bakanlar ve bilim, eğitim ve iş dünyasından temsilcilerle bir araya gelecek, varolan ilişkileri daha da derinleştirip, yeni ilişkiler geliştirmeye çalışacak. Elçiler, ortak küresel zorlukların ele alınması ve ortak hedeflerin hayata geçirilmesini amaçlayan potansiyel işbirliği alanlarında da görüş alışverişinde bulunacak.
Ayrıca matematik, mühendislik, sağlık, enerji, iklim değişikliği araştırmaları ve yeşil teknolojileri de içeren bilim ve teknolojinin tüm alanlarında fırsatları araştıracak olan elçiler, mevcut bilim kuruluşlarına dair tespitlerde bulunup, tavsiyelerini dile getirecek.
Gelecek aylarda, Bilim Elçileri Programına, kapsamını diğer ülke ve bölgelere de genişletecek biçimde diğer tanınmış Amerikalı bilim adamları da davet edilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası