ABD, IMF-Türkiye ilişkilerinde politik

ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, geçen hafta IMF grubu ile bir araya geldiğini ve cesaret verici gelişmeler olduğunu ifade etti. Jeffrey, ''IMF - Türkiye arasındaki müzakerelerde mümkün olan her şekilde yardımcı olmaya hazırız. Katkıda bulunup bulunmayacağımızı sorarız'' dedi.

Yayınlanma: 23.01.2009 - 12:51
Abone Ol google-news

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk - Amerikan İş Konseyi, ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey onuruna İstanbul'da çalışma yemeği düzenledi.

Jeffrey, buradaki konuşmasında, küresel krize değinerek, ekonomiyi canlandırmak gerektiğini, ancak bunun kolay olmadığını vurgulayarak, politika yapıcılar ve iş dünyası tarafından, yapılması gerekenlerin düşünülmesi gereğine işaret etti.

Geçen hafta IMF grubuyla bir araya geldiğini, buradan cesaret verici haberler olduğu izlenimiyle ayrıldığını ifade eden Jeffrey, Türkiye'nin olabilecek en iyi durumdaki ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

IMF programının önemine işaret eden Jeffrey, bazı detayların çalışılması gerektiğini, ancak iki tarafın da iyi niyetli olduğunu gördüğünü belirtti.

Jeffrey, ''IMF - Türkiye arasındaki müzakerelerde mümkün olan her şekilde yardımcı olmaya hazırız. Katkıda bulunup bulunmayacağımızı sorarız'' dedi. Türkiye'nin 2001 krizinden dersler aldığı görüşünü dile getiren Jeffrey, şu anda Türkiye'nin en büyük probleminin Türkiye'nin dışında olduğunu, 2001'de sorunun global konjonktürden kaynaklanmadığını anımsattı.

''Türkiye'nin G-20'de oynadığı rolden memnunuz"

Jeffrey, Türkiye'nin G-20'de oynadığı rolden memnun olduklarını ifade etti. Türkiye ve ABD arasındaki ticari ilişkilere de değinen Jeffrey, bu ilişkilerin şu anda biraz fazlaca ABD'nin lehine olduğunu söyledi.

Doğrudan yabancı yatırım konusunda uluslararası ekonomik konjonktüre rağmen Türkiye'nin çok iyi bir yıl geçirdiğini dile getiren Jeffrey, Türkiye'ye inandıklarını, ABD firmalarının da buradaki fırsatları iyi bir şekilde değerlendireceğini düşündüğünü söyledi.

ABD'li firmaların sıfırdan yatırımlar konusundaki çekincelerine ilişkin araştırma yaptıklarını anlatan Jeffrey, Türkiye'deki fikri mülkiyet hakları ve kayıt dışı ekonomi konusundaki sorunları işaret etti.

Türkiye'nin 2001 yılındaki finansal durumunun şu anda devam etmesi halinde kötü bir durumda olacağını dile getiren Jeffrey, Türkiye'nin uluslararası kuralları izleyerek ilerlediğini söyledi. Jeffrey, IMF'nin Türkiye'nin ne kadar iyi durumda olduğunu gördüğünü belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler