ABD raporunda Türkiye'ye eleştiriler

ABD hükümetine bağlı Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu 2009 raporunu yayınladı. Raporda, 13 ülkenin dini özgürlükleri ciddi biçimde ihlal ettiği belirtiliyor. Türkiye, Afganistan ve Somali gibi ülkelerle birlikte "gözlem altındaki ülkeler" listesinde.

Yayınlanma: 30.04.2010 - 07:38
Abone Ol google-news

CNN'den alınan habere göre, rapor, "Türkiye'de din ve inanç özgürlüklerine yönelik ciddi kısıtlamalar devam ediyor" diyor. 

Türkiye'de Anayasa'nın inanç, ibadet ve dini fikirleri yayma özgürlüklerini koruduğunun belirtildiği raporda, "Türk hükümetinin laiklik yorumuna dayanarak dini kontrol altına alma girişimi ve dini kamusal alan dışında bırakma çabası, ülke vatandaşlarının birçoğunun dini özgürlüklerinin ciddi biçimde ihlal edilmesiyle sonuçlanıyor" paragrafının da altı çiziliyor.

Dini özgürlükleri ihlal edilenlere azınlıktaki Aleviler ve gayrimüslimlerin yanı sıra çoğunluktaki Sünnilerin de dahil olduğu belirtildi.

Raporda, Türkiye'nin Lozan Anlaşması'nın getirdiği yükümlülüklerine rağmen dini azınlık gruplarına yasal statü tanımadığı; gayrimüslim cemaatlere mülk sahibi olma, din adamlarını eğitme ve dini eğitim verme hakkı vermediği vurgulandı.

Türkiye'de anti-semitizmin de sorun olmayı sürdürdüğü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı açıklamalarının da bu durumda kısmen etkili olduğu yorumu yapıldı. 

Türkiye'deki "nefret suçlarına" da değinilen raporda, "Son yıllarda Türk hükümeti, dini azınlık gruplarının mensuplarına yönelik şiddet içeren nefret suçlarına hızla karşılık vermiştir. Ancak sonunda açılan davalar, Türkiye'deki tüm davalar gibi sürüncemede bırakılmıştır" denildi.

Özel kaygı uyandıran ülkeler...

Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu'nun raporunda, dini özgürlük ihlalleri açısından "özel kaygı uyandıran" ülkeler şöyle sıralandı: Burma, Kuzey Kore, Eritre, İran, Irak, Nijerya, Pakistan, Çin, Suudi Arabistan, Sudan, Türkmenistan, Özbekistan ve Vietnam.

Çin yönetimi, dini özgürlükleri sistematik biçimde ihlal etmekle suçlanırken, geçen yıl özellikle Uygurlu Müslümanlara ve Tibetli Budistlere yönelik uygulamalarda gerileme yaşandığı belirtildi.

Raporda, dini özgürlük ihlalleri konusunda izlenmesi gereken ülkeler kategorisinde ise Türkiye'nin yanı sıra, Afganistan, Belarus, Küba, Mısır, Hindistan, Endonezya, Laos, Rusya, Somali, Tacikistan ve Venezuela yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler