ABD Senatosu'ndan Ruhban Okulu çağrısı

ABD Kongresindeki Helsinki Komisyonu Eşbaşkanı, Demokrat Partili Maryland senatörü Benjamin Cardin, Türkiye'ye yönelik olarak, ''Heybeliada Ruhban Okulu'nun koşulsuz olarak yeniden açılması'' çağrısını yineledi.

ABD Senatosu'ndan Ruhban Okulu çağrısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.11.2010 - 22:00

Senato'da geçen yıl Türk hükümetine Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasını kolaylaştırma çağrısında bulunan 356 sayılı karar tasarısının hazırlayıcıları arasındaki Cardin, Kongre kayıtlarına geçirdiği açıklamasında, ''Türk yetkililerce bu yegane enstitünün zorla kapatılmasının 40. yılına yaklaştığımız sırada, Türk hükümetine, ruhban okulunun yeniden açılması çağrımı yineliyorum'' ifadesini kullandı.

''Ruhban okulunun yeniden açılabileceğine ilişkin Türk yetkililerce geçmişte gösterilen işaretlerin hayata geçirilemediğini'' savunan Cardin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın azınlık dini liderleriyle bir araya geldiğindeki sözlerine atıfta bulundu. Cardin, ''Bu hissiyatlara aynen katılıyorum. Ancak bu uzun süreli sorunun çözümü, retorik değil, kararlılık gerektiriyor'' dedi.

Cardin, Helsinki Komisyonunun 10 yılı aşkın süredir Heybeliada Ruhban Okulu konusunu sürekli gündeme getirdiğini ve bununla ilgili gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğini kaydederek, ABD Dışişleri Bakanlığının bu hafta içinde yayımladığı Dini Özgürlükler Raporu'nun da ''Türkiye'deki Ortodoks ve diğer dini azınlık toplumlarının karşılaştığı zorlukların hatırlatıcısı olduğunu'' ileri sürdü.

Cardin, açıklamasına şöyle devam etti:
''Başbakan Erdoğan'a, Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) bir üyesi olarak yükümlülüklerine uygun biçimde, bu toplumlara mensup bireylerin din ya da inançlarını özgürce öğretme ve uygulama haklarına saygı göstermeye çağırıyorum.
1989 AGİT Viyana Belgesi, dini toplumların 'uygun enstitülerde din adamlarına eğitim verme' hakkını teyit etmektedir. Heybeliada Ruhban Okulu da yaklaşık 40 yıl önce zorla kapatılmasına kadar bir yüzyıldan fazla süre bu işlevi görmüştür. Bu yegane enstitünün gecikmeksizin yeniden açılmasının zamanı gelmiştir.''

ABD, 1975 Helsinki Anlaşması kararları çerçevesinde, AGİT kararlarının uygulanmasını izlemek üzere, bağımsız hükümet kuruluşu olarak Helsinki Komisyonu'nu oluşturmuştu. ABD Helsinki Komisyonu'nun 9 üyesi ABD Senatosundan, 9 üyesi ABD Temsilciler Meclisi Milletvekillerinden oluşurken, ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Savunma Bakanlığı ve ABD Ticaret Bakanlığından da birer üye bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler