ABD, Türkiye'deki nükleer silahlar için devrede

The Times gazetesi, ABD'nin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu NATO ülkelerinde bulunan nükleer silahları geri çekmek için harekete geçtiğini iddia etti.

ABD, Türkiye'deki nükleer silahlar için devrede
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.04.2010 - 08:13

İngiliz gazetesi, 8 Nisan’da Rusya ile stratejik nükleer silahların indirimine ilişkin anlaşmaya imza atmaya hazırlanan Obama yönetiminin ABD’nin nükleer politikasını da yeniden yazacağını belirtti.   

Gazeteye göre Obama yönetimi, George W. Bush yönetimi tarafından 11 Eylül sonrasında değiştirilen ve “nükleer silah sahibi olmayan ülkelere karşı” dahi nükleer silah kullanımını öngören nükleer siyaset belgesini yeniden yazacak. Halen yürürlükte olan nükleer politika, Amerikan kuvvetlerine karşı biyolojik veya kimyasal silahla saldıran ülkelere karşı nükleer silah kullanılabileceğini öngörüyor.

Yeni politika çerçevesinde ise, var olan nükleer silahlarda yeni indirimlere gidileceği gibi, yeni nükleer silah geliştirilmemesi için de karar alınacak.

Bunun önemli ayaklarından biri de, Türkiye, Belçika, İtalya, Almanya ve Hollanda’da bulunan ve uçaklardan atılan 200’e yakın B61 tipi nükleer bombanın geri çekilmesi olacak.

Türkiye’de, İncirlik Üssü’nde halen 90’a yakın taktik nükleer bomba olduğu tahmin ediliyor. Bunların 50’sinin Amerikan, 40’ının da Türkiye’nin kontrolünde olduğu kaydediliyor.

The Times, söz konusu bombaların geri çekilmesiyle ilgili bir kararın ancak NATO çerçevesinde alınabileceğini belirtti. Belçika, Hollanda, Almanya gibi NATO ülkelerinin, “bunları gerekli kılan şartların ortadan kalkması nedeniyle” bombaları artık istemediğini bildirdi.

 

İran'a baskı yapılmasını yineledi

Öte yandan Obama, İran'a nükleer programıyla ilgili olarak "baskının artırılmasını" istediğini ve Tahran yönetiminin, gittikçe tecrit edildiğini söyledi.

Obama, CBS televizyonunda yayımlanan röportajında, "tüm kanıtların", Tahran yönetiminin, nükleer silah kapasitesine sahip olmaya çalıştığına işaret ettiğini belirterek, İran'ın böyle bir kabiliyete sahip olması, hatta bunu başaramaması halinde bile Orta Doğu'da yaşamı "istikrarsızlaştırabileceğini" ve bölgede silahlanma yarışını tetikleyebileceğini kaydetti.

Barack Obama, İran'a nükleer programıyla ilgili olarak baskıyı artırmaya devam etme fikrinde olduğunu ve bunu uluslararası toplumun birliğiyle yapmayı sürdürdüklerinde İran'ın vereceği yanıtı dikkatlice gözden geçireceklerini belirterek, başkanlık görevine geldiğinden bu yana bu ülkenin dünyanın geri kalanından "daha da tecrit olduğuna" inandığını bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler